Japonya merkezli holding Marubeni, tedarik zincirindeki plastikleri ve kimyasalları takip etmek için blokzinciri girişimi Circularise ile ortaklığa gittiğini açıkladı.

Yakın zamanda EU Horizon 2020 fonundan hibe alan Circularise, Porsche gibi büyük isimlerle de ortaklık kurmuştu. Girişimin ve Marubeni’nin temel hedefi, sürdürülebilirliği doğrulamak.

Marubeni Operasyon Müdürü Teremusa Watanebe, Circularise’ın dijital teknolojisinin sürdürülebilir hammadde tedariki söz konusu olduğunda görünürlük sağlama ve daha iyi karar verme olanağı sağlama potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.

Tedarik zinciri izlenebilirliğinin önemli bir yönü, tedarikçinizin alt yüklenicisi tarafından sağlanan verilerin bilinmesidir ve bazen tedarikçiniz, sağlayıcılarının kimliğini bilmenizi istemeyebilir. Bu nedenle Circularise’ın Marubeni için sağlayacağı şeffaflık gizlilikle dengelenecek.

Girişimin geliştirdiği “Akıllı Soru Sorma” teknolojisi bir üründe hangi malzemelerin olup olmadığını sorgulayabiliyor. Bu sorgulara verilen cevaplar, verilere erişimin kısıtlandığı durumlarda tüm alt yüklenicilerin isimlerini paylaşmaya gerek kalmadan basit bir evet veya hayır olabilir.

Sürdürülebilirlik için blokzinciri teknolojisinin kullanımına her geçen gün daha fazla rastlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Rio Tinto alüminyum için benzer bir çözüm başlattığını duyurmuştu. Plastik alanında ise BASF, tedarik zincirinde döngüselliği iyileştirmeyi amaçlayan reciChain çözümüne sahip. Hedef, geri dönüştürülmüş plastiklerde kullanılan malzemelerin kaynağını takip edebilmek.

Rio Tinto sürdürülebilir blokzinciri çözümünü duyurdu

KaynakLedgerInsights