Dünyanın en büyük metal ve madencilik şirketlerinden biri olan Rio Tinto, yeni tabanlı blokzinciri sürdürülebilirlik çözümü olan START’ı duyurdu.

Rio Tinto, START’ı alüminyum için kullanmayı planlıyor. Çözüm, gıda üzerindeki beslenme etiketlerine benzer bir şekilde işlev görecek. Amaç, izlenebilirlik sağlayarak son tüketicilere metalin ne kadar sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde tedarik edildiğini görme imkânı sağlamak.

Rio Tinto Alüminyum CEO’su Alf Barrios şirketin blokzinciri tabanlı çözümüyle ilgili olarak: “START, alüminyum endüstrisi için bu türden ilk teklif olarak madenden pazara şeffaflık, izlenebilirlik ve sorumlu üretim konusunda yeni bir standart belirleyen önemli bir adımdır. Vizyonumuz, müşterilerimizin Rio Tinto’dan satın aldıkları alüminyumun sürdürülebilirliğini, sorumlu üretimimizden tam değer sunarak tüketicilerine sergileyebilmeleridir.” ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilirlik etiketi artık tüm Rio Tinto alüminyum satışlarında mevcut durumda. Ayrıca firma, bir sürdürülebilirlik danışmanlık hizmeti de sunacak.

Rio Tinto’nun bu hamlesi bir madencilik şirketinin tek başına başlattığı ilk blokzinciri çözümü olsa da bu alanda yapılan birçok sürdürülebilir madencilik projesi bulunuyor.

Dünya Ekonomik Forumu, (WEF) yakın zamanda bir ‘Karbon İzleme Platformu’ başlatan Madencilik ve Metaller Blok Zinciri Girişimi’ne (MMBI) sahip. Üyeleri arasında Anglo American, Glencore, Tata Steel dahil olmak üzere birçok madencilik şirketi bulunuyor.

Blokzinciri ve sürdürülebilirlik aracılığıyla sorumlu kaynak kullanımı

KaynakLedgerInsights