Stockholm merkezli SaaS şirketi TrusTrace, tedarik zinciri izlenebilirliği için yeni blokzinciri tabanlı çözümünün lansmanını yaptı. Adidas, yeni çözümü kullanacak ilk markalardan birisi olacak.

Küresel olarak moda endüstrisi, giyim ve ayakkabı üretiminden kaynaklanan küresel sera gazı emisyonları ile havayolu endüstrisinin çevresel etkisinin neredeyse dört katını üretiyor. Moda endüstrisindeki bu sürdürülebilir olmayan durum iklim değişikliğini olumsuz etkileyen nedenlerden biri olarak gösteriliyor. TrusTrace’in “Certified Material Compliance” çözümü ise moda endüstrisindeki dezenformasyonla mücadele etmeyi, şeffaflığı ve izlenebilirliği iyileştirmeyi amaçlıyor.

Konuyla ilgili olarak TrusTrace’in CEO’su Shameek Gosh’un kullandığı ifadeler şöyle: “Küresel yeşil göz boyamanın (greenwashing) ve doğrulanmamış iddialarla ilgili sıkıntıların ortasında, markalar ve düzenleyiciler, tüketicilere ürünlerin gerçekten de iddia ettikleri kadar sürdürülebilir olduğuna dair güveni aşılamak için hızla hareket ediyor. Hammaddelerin bitmiş ürünlere hareketini haritalandırarak ve bu ürünlerin sürdürülebilirlik metriklerini otomatik olarak hesaplayarak parti düzeyinde neredeyse gerçek zamanlı izlenebilirlik oluşturmak isteyen markalar, artık TrusTrace’in Certified Material Compliance’ı ile kendini kanıtlamış bir çözüme sahipler.

Çözüm, bir ürünün malzeme bileşimi ve tedarik zinciri işlemleri hakkında tek bir yerde birçok bilgiyi sağlıyor. Çözümün izleyebileceği süreçlere örnek olarak; malzeme israfının hesaplanması, bir ürünün menşei ve sertifikalı ve sertifikasız malzeme içeriğinin yüzdesinin belgelenmesi verilebilir. Böylece markalar, ulusal ve uluslararası standart ve düzenlemelere uyumlarını gösterebilecekler.

TrusTrace, teknolojisini yapay zeka, blokzinciri, IoT ve yazılım otomasyonunun bir kombinasyonunu kullanarak geliştirdiğini söylüyor. Bu da moda ürünlerinin bilgilerinin neredeyse anında güncellenmesine ve ayrıntıların değiştirilemez, izlenebilir ve şeffaf olduğuna dair güvence sağlıyor.

Alibaba’nın sınır ötesi e-ticaret platformu izlenebilirlik için blokzinciri kullanıyor