İtalya merkezli haber ajansı ANSA, Ernst & Young Advisory ile birlikte çalışarak haberleri izlemek için bir blokzinciri sistemi geliştirdiğini açıkladı.

ANSAcheck olarak adlandırılan çözüm, okuyucuların ANSA platformlarında yayınlanan haberlerin kökenini, bağlı yayınlarını ve sosyal medya ve diğer platformlar gibi üçüncü tarafları kontrol etmelerini sağlayacak.

ANSA, üyeleri ve hissedarları 24 İtalyan gazetesi yayıncısı olan bir haber ajansı. İtalya’da ve dünyada çok sayıda ofisi bulunan şirket, dünyanın en iyi 10 haber ajansı arasında yer alıyor.

Ajansın geliştirdiği blokzinciri tabanlı sistemle birlikte bir haber yayına girdiğinde bu, dijital parmak izi ve blokzinciri ile kaydedilecek. Haber web sitesinde veya başka bir platformda yayınlandığında, metin yeniden hash haline getirilecek ve makalenin mevcut hash değeriyle karşılaştırılacak. Eğer veriler eşleşirse, yayınlanan makale bir ANSAcheck dijital çıkartması alacak.

ANSAcheck, Ethereum’un açık blokzincirinde çalışan EY OpsChain İzlenebilirlik çözümüne dayanıyor. Haber kanıtlama çözümü, okuyucuların haberin tarihini ve birincil kaynağını görmesini sağlayacak. Ayrıca ANSA’nın haberlerinin kullanımını takip etmesini ve haber yayıncılarını, web ajanslarını ve gazetecilik ekosistemindeki diğer oyuncuları bir araya getirmeye imkan tanıyacak.

ANSA CEO’su Stefano de Alessandri konuyla ilgili olarak: “Bugünden itibaren haberlerin kökenini izleyebilir ve aynı zamanda gazetecilerimizin profesyonelliklerini destekleyebiliriz. Bu sahte haberlere karşı mücadelede önemli bir adımdır.” ifadelerini kullandı.

Sahte haberler ve sansasyon her zaman için insanların daha fazla dikkatini çekiyor. Dolayısıyla bunların sosyal medya aracılığıyla yayılmasının da önüne geçilemiyor. Bu tür haberlerin yayılması insanların yanlış bilgileri benimsemesine yol açtığı gibi yanlış aksiyonlar almalarına da sebep olabiliyor. Blokzinciri gibi izlenebilirlik konusunda yüksek bir potansiyel sunan teknolojinin bu soruna çözüm olması bekleniyor. ANSA’nın projesine benzer olarak daha önce New York Times’ın da buna yönelik çalışmalar yaptığını duymuştuk.

New York Times yayıncılık için Blockchain’i denemek istiyor

KaynakLedgerInsights