Blokzinciri firması Everipedia, haber ajansı The Associated Press (AP) ve merkeziyetsiz bir oracle ağı olan Chainlink ile iş birliğine gittiğini duyurdu. Geliştirilecek olan proje, ABD’de seçim yarışı sırasında sahte haberlerle mücadele etmeye yardımcı olacak.

ABD’deki seçimler yaklaştıkça insanları manipüle eden ve dezenformasyona neden olan haberlerin sayısı da oldukça arttı. Twitter ve Facebook gibi sosyal medya devleri geliştirdiği çeşitli özelliklerle bununla mücadele etmeye çalışsa da çözümleri oldukça yetersiz kalıyor.

Blokzinciri teknolojisinin verileri doğrulama yeteneği ve şeffaf yapısı göz önünde bulundurulursa seçim döneminde bu tür manipülasyonları önlemek için doğru çözümlerden birisi olabilir. 1848 yılından beri hem yerel hem de ulusal seviyede ABD’deki seçimleri duyuran Associated Press için blokzinciri teknolojisi oldukça verimli bir çözüm olabilir.

Blokzincirinin nispeten güvenli olması çok sayıda düğüm işlemlerini doğrulamasından geçiyor. Sistem verilerin doğru kişiden geldiğine emin olmak için verileri kriptografik olarak imzalıyor. Bu her ne kadar sonuçların doğru bir şekilde verileceğine dair %100 garanti bir yöntem olmasa da Associated Press’in mevcut sonuç duyurma sisteminden ve e-posta yönteminden daha güvenli olduğu kesin.

AP’nin bu hamlesi haberleri doğrulamak için blokzinciri teknolojisinin kullanılmasına ilk örnek değil. Daha önce New York Times dezenformasyonla mücadele için blokzinciri tabanlı News Provenance Project çözümünü duyurmuştu. Sistem dağıtık defter teknolojisini kullanarak medya kaynağını ve olası düzenlemeleri doğrulamak için kullanıyor.

Avrupa’da da sahte haberlerle mücadele için blokzinciri çözümleri kullanılmaya başlandı. Bu yılın başlarında İtalyan haber ajansı ANSA, EY ile ortaklaşa haberleri izlemek için bir blokzinciri sistemi geliştirdiğini duyurmuştu. Çözüm, okuyuculara ANSA’nın kendi sitesinde, bağlı yayınlarında ve sosyal medya gibi başka yerlerde yayınlanan makalelerde yer alan haberlerin kaynağını kontrol etme imkanı veriyor.

COVID-19 sahte haberleriyle mücadele için blokzinciri kullanılacak

KaynakLedgerInsights