ABD merkezli girişim KnowSeafood blokzinciri tabanlı, doğrudan tüketiciye yönelik çevrimiçi bir deniz ürünleri pazarı başlatacak.

Proje, deniz ürünleri zincirinde izlenebilirliği ve güveni artırmayı hedefliyor. Ayrıca tüketicilerin, satın aldıkları deniz ürünlerini yakalandıkları andan teslimata kadar takip etmelerine olanak tanıyacak.

Amerikan deniz ürünleri pazarı, ürün marketlere gelmeden önce ortalama dört ila yedi aracıdan oluşuyor. Ayrıca, ürünlerin yüzde 90’ı ithal. Bazıları ise yarısının Amerika’da yakalandığını ve yurt dışında işlendikten sonra yeniden ithal edildiğini iddia ediyor. Tedarik zincirindeki bu tür verimsizlikler ve zaman alıcı süreçler, provenans izlenebilirliğini sınırlıyor ve gıdayı yanlış etiketleme ya da dolandırıcılık gibi olayların kapısını aralıyor.  New York Başsavcısı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, New York Eyaleti mağazalarındaki deniz ürünlerinin yüzde 25’inden fazlası yanlış etiketlendi. Şehirde ise bu oran 40’tan fazlasına yükseldi.

KnowSeafood’ın blokzinciri tabanlı çevrimiçi pazar yapısı ise tedarik zincirindeki aracıları ortadan kaldırıyor. Şirket, ürünlerin hasat makinesinden KnowSeafood’a, oradan da tüketicilere gönderilmesi için doğrudan deniz mahsulü hasat makineleri ile çalışacak.

VeChain blokzincirini kullanan platform, tüm toplayıcıların da blokzinciri kullanmasını gerektiriyor. Ayrıca hasatçıların VeChain’in ToolChain’ini kullanarak hasat, işleme ve sevkiyat bilgilerini yüklemesi bekleniyor.

Girişim ayrıca, balıkçıların profilleriyle etkileşim kurma konusunda tüketici deneyimi sağlayan ve benimsedikleri sürdürülebilirlik uygulamalarını daha ayrıntılı olarak keşfetmelerini sağlayan StoryBird tedarik zinciri şeffaflık uygulamasını da içerecek.

KnowSeafood’ın girişimi, şirketin tüketicilere sürdürülebilir ve etik olarak üretilmiş deniz ürünlerine erişim sağlama misyonuyla uyumlu. Hizmet, tüketicilerin deniz ürünlerindeki talebi ve satın alma davranışındaki son eğilimleri yansıtıyor. GlobeScan tarafından 2018’de yapılan bir araştırma, deniz ürünleri tüketicilerinin yüzde 70’inin, ürünlerinin sürdürülebilirliği konusunda şirketlerden daha fazla şeffaflık istediğini ve yüzde 72’sinin okyanusları kurtarmak için deniz ürünleri tüketiminin sürdürülebilir kaynaklardan gelmesi gerektiğini kabul ettiğini ortaya koymuştu.

Istakoz tedarik zinciri, blokzinciri ile takip edilecek

KaynakLedger Insights