Fransız havacılık şirketi Thales, İspanya’da blokzinciri teknolojisinden yararlanacak “Endüstri 4.0 Üretim ve Bakım Merkezi” açtığını duyurdu.

Teknoloji, kompleksten geçen tüm parçaların ve ürünlerin izlenebilirliği için NATO gerekliliklerine ve çeşitli Savunma Bakanlıklarına uyacak şekilde kullanılacak. Lokasyonda oluşturulan ürünler arasında şimdilik radyo iletişimi, havacılık ve denizcilik ekipmanı bulunuyor.

Thales yaklaşık 2 sene önce İngiltere’deki Farnborough Air Show’da Accenture ile birlkte izlenebilirlik çözümünü duyurmuştu. Prototip, benzersiz bir parça kimliğiyle gömülü Yakın Alan İletişimi (NFC) yongasının kurcalanmamasını sağlamak için IoT ve Chronicled’in kripto mühürlerini içeriyordu.

Thales’in 2018 prototipinden bu yana, hem savunma hem de havacılık sektörlerindeki diğerleri tarafından sayısız izlenebilirlik çözümü geliştirildi. Örneğin, ABD Donanması ve ABD Hava Kuvvetleri, uçak parçalarının izlenebilirliği için SIMBA Chain ile birlikte çalışmıştı.

9 ay önce ise havayolu endüstrisine ait teknoloji firması SITA, bakım, onarım ve revizyon (MRO) için MRO Blockchain Alliance’ı kurmuştu. Honeywell Aerospace ise parça izlenebilirliğini yaklaşık iki yıl önce başlattı. Son olarak GE Aviation da bir MRO çözümü üzerinde çalışıyor.

Bunun gibi örnekler ve çok daha fazlasından yola çıkarak blokzinciri teknolojisinin havacılık endüstrisinde daha sık kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Teknolojinin güvenli ve şeffaf yapısı özellikle maliyeti yüksek uçak parçaların tedariğini güvence altına alırken. Karmaşık tedarik zincirindeki süreçleri de kolaylaştırıyor.

Havacılık sektörü kargo verimliliği için blokzincirini araştırıyor

KaynakLedger Insights