Hava taşımacılığı ittifakı, hava kargo taşımacılığını yöneten milyarlarca dolarlık sektörü dönüştürmek için blokzinciri kullanımını test ediyor.

Global Blockchain Alliance olarak bilinen ve sektöre ait IT tedarikçisi SITA tarafından yönetilen hava taşımacılığı şirketlerinin işbirliği, şu anda blokzinciri için sektördeki çeşitli uygulamalara bakıyor. İttifak, başlangıçta uçak parçalarıyla ilişkili lojistiği yönetmek için blokzinciri kullanımını araştırmak amacıyla kurulmuştu.

Kargo konteynerlerini dijital olarak takip etmek için çıkan bu fikir, hava lojistik ticaret birliği ULD Care ve SITA arasındaki çalışmalardan kaynaklanıyor. Birim yük cihazları (ULD’ler), uçakta kargo taşıyan paletler veya konteynırlardır. Bunların yaklaşık 800 milyonu dünya genelindeki havayolları tarafından kullanılıyor, ancak mevcut takip sistemleri sadece kısmen dijitalleştiriliyor.

Plan, bu ULD’leri takip etmek ve hangi organizasyonun tüm yolculukları boyunca velayetini aldığını kaydetmek için blokzinciri kullanmak. Havayolu şirketleri tarafından kullanılan mevcut dijital platformlar görünürlük sınırlarına sahip, çünkü üçüncü tarafların şirketlere erişimine izin verilmiyor. Ancak bu durum, uygulama programlama arayüzleri (API) kullanılarak blokzinciri platformuyla birlikte değişecek.

Veriler, kargo yolculuğunun farklı noktalarında blokzinciri tabanlı bir platforma girilecek. Bu da tüm güvenilir paydaşlara nerede oldukları hakkında gerçek zamanlı görünürlük sağlayacak. Plan maliyetleri ve manuel işlemleri de azaltacak. Platform, lojistik zincirindeki farklı şirketler arasındaki anlaşmazlıklar ile ilgili zaman ve maliyeti azaltan hasar veya kaybın nerede meydana geldiğini belirleyebilecek.

ULD Care Başkan Yardımcısı Bob Rogers’a göre, hava kargocuğu tüm küresel ticaretin sadece yüzde 1’ini temsil ediyor ancak toplam ticaret değerinin yüzde 35’ini oluşturuyor.

Şanghay’dan Long Beach’e seyahat eden bir konteynerin yolculuğunu bitirmesi 30 gün kadar sürebilir, ancak denizde veya yolda gerçek seyahat süresi sadece 15 gündür, kalan süre arka ofis ve evrak işlerine harcanır. Blokzinciri bu süreci dönüştürebilir.

SITA ise konuya yönelik yaptığı açıklamada: “Herhangi bir gönderi için, kargo belgelerini izleyen ve takip eden 12’ye kadar saklama şirketi olabilir, bunların çoğu kağıt belgelere dayanır, süreci hantal hale getirir ve güven ve şeffaflık sorunları nedeniyle zayıflar. Blokzinciri, endüstrinin bu ağrı noktalarını büyük zaman ve maliyet tasarrufu potansiyeli ile ele almak için neredeyse mükemmel bir çözüm sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Blokzinciri havacılık sektöründe güvenliği artırabilir mi?

KaynakComputerWeekly