Ülkedeki narenciye yetiştiricilerini temsil eden ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Citrus Australia, bahçecilik sektöründeki tedarik zincirleri için blokzinciri tabanlı bir izlenebilirlik sistemini deniyor.

Organizasyon, Avustralya narenciye ihracatı için gıda izlenebilirlik sistemini geliştirmek üzere kimlik doğrulama hizmetleri sağlayıcısı Laava ID ve blokzinciri firması Trust Provenance ile birlikte çalışacak.

Devlet kurumu Agriculture Victoria, 200.000 dolarlık bu pilot programı başlatmak için Citrus Australia’yı devreye aldı. Citrus Australia pilot çalışma için narenciye ambalajcısı ve ihracatçısı Mildura Fruit Company, Avustralya’da Tang-gold (çekirdeksiz mandalina çeşidi) ve Nu Leaf IP ile ortaklık yapıyor.

Meyveler, Avustralya’nın en büyük tarımsal ihracatlarından birisi. Geçtiğimiz yıl Citrus Australia, 541 milyon A$ (332 milyon ABD doları) değerinde 304.000 tonluk rekor ihracat rakamı bildirmişti. Ülke, dünya çapında 50’den fazla pazara narenciye ihraç ediyor ve Çin şu anda en çok ithalatçı konumunda yer alıyor.

Tedarik zinciri baştan sona izlenebilecek

Meyve izlenebilirlik sistemi, müşterilerin yerel ve uluslararası düzeyde olduğu gibi çiftlikten pazara kadar narenciye kökenini takip etmesini sağlayacak.

Citrus Australia CEO’su Nathan Hancock konuyla ilgili olarak: “Uluslararası müşteriler sektörün gelecekteki başarısı için hayati öneme sahip. Mevcut ve gelecekteki pazar erişimini güvence altına alacak ve dünyanın en iyi narenciye yetiştirme konusundaki itibarımızı koruyacak bu projeye liderlik etmekten heyecan duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

İzlenebilirlik pilot çalışmasının amacı, Avustralya turunçgilinin yaygınlığını doğrulamak ve sahteciliği önlemek. Ayrıca ürünlerin izlenebilirliği, daha hızlı geri çağırma yapılmasına olanak tanıyacak.

Son zamanlarda blokzinciri teknolojisi gıda izlenebilirlik çözümlerinde sık sık kullanılmaya başlandı. IBM’in Food Trust platformu bu alandaki en popüler örneklerden biri olarak gösterilebilir.

Blokzinciri, gıda sektöründe şeffaflığı ve izlenebilirliği nasıl sağlıyor?

KaynakLedgerInsights