Avustralya’da ilk kez blokzinciri sistemi üzerinden dijital bir banka teminatı yayımlandı.

Blokzinciri tabanlı banka teminatı, ANZ, Westpac, Commonwealth bankaları ve Scentre Group ile IBM arasındaki ortak bir girişim olan Lygon platformu üzerinden yürütüldü.

Bu ortak girişimin amacı, neredeyse 200 yıllık kâğıt tabanlı banka teminatı sürecini “dijital çağa” taşımak.

Normal şartlarda kağıt tabanlı bir sistemdeki banka teminatlarının doğrulamaları birkaç günden 1 aya kadar sürebiiyor, çünkü süreç el ile yapılan çapraz kontrol bilgilerine dayanıyor. Lygon bu süreci dijitalleştirerek, doğrulama süresini 24 saate kadar azaltabileceğini gösterdi.

Lygon CEO’su Justin Amos sistemle ilgili olarak “Lygon kağıtsız, şeffaf, erişilebilir ve standartlaştırılmış olup kağıt tabanlı bir sistemle ilişkili verimsizlikleri, maliyetleri ve riskleri ortadan kaldırır. Avustralya’da ticari bir bankacılık ürünü için ilk kez blokzinciri kullanılıyor.” ifadelerini kullandı.

Amos, platformun teknolojisinin diğer ödeme teminatı türlerine, kesin teminat ve kira sözleşmeleri gibi finansal araçlara taşınabileceğini de sözlerine ekledi.

2019’dan bu yana Lygon üzerinden testleri yürüten Avustralyalı bankalar sonunda ilk dijital banka teminatını yayınlamış oldu. Sürecin en başından beri ortaklığın bir parçası olan IBM projeye kendi blokzinciri deneyimi katarak katkı sağlıyor.

Avustralya için ilk olan bu blokzinciri tabanlı dijital banka teminatı dünyadaki ilk uygulama değil. Daha önce Rusya’da benzer bir girişime şahit olmuştuk.

VTB blokzinciri kullanarak banka teminatı veriyor

KaynakYahoo Finance