Norveç Deniz Ürünleri Derneği (Sjomatbedriftene) IBM ve yerel IT hizmetleri sağlayıcısı Atea ile deniz ürünleri tedarik zincirlerinde izlenebilirlik sağlamak için işbirliği yaptığını açıkladı.

Derneğin üyelerinden biri olan Kvaroy Arctic geçtiğimiz günlerde ABD ve Kanada’daki mağazalara ürün sunmak için IBM Food Trust blokzincirini sistemine entegre etmişti. Atea ise Kvaroy Arctic için sistem egtegratörü olarak rol oynamıştı. Ancak derneğin yeni açıklaması IBM Food Trust kullanımının ötesine geçiyor.

Dernek ‘IBM Blockchain Transparent Supply’ çözümünü benimseyerek kendi yönetimini oluşturabilecek. Bu yeni IBM çözümü syesinde dernek, Food Trust ağını ve ekosistemini kullanmak yerine IBM Food Trust’ın temelini oluşturan teknolojiyi kullanarak kendi üye tabanlı ağını kuruyor.

Dünyanın en büyük ikinci deniz ürünleri ihracatçısı konumunda olan Norveç, 2019 yılında 2,7 milyon tondan fazla deniz ürünü ihraç etti.

Dernek CEO’su Robert Eriksson’un konuya yönelik açıklaması şöyle: “Norveç deniz ürünleri kalitesi ile bilinir. Yine de balığın nereden geldiğini, nasıl yetiştirildiğini veya nasıl saklandığını izleyemiyoruz. Bu da dolandırıcılık ve gıda israfı potansiyeli yaratıyor.

Deniz ürünleri izlenebilirliği, müşterilere balıkların ve diğer ürünlerin menşei ve kalitesi hakkında bilgi sağlamak için kullanılacak. Bazı bölgelerde, deniz ürünlerine tazeliklerini uzatmak için kansere neden olan formalin gibi kimyasallar enjekte ediliyor. Blokzinciri teknolojisi sayesinde bu gibi senaryoların tüketicilere zarar vermesi önlenebilir.

Norveç Deniz Ürünleri Derneği’nin 200 üyesi hali azırda IBM Food Trust üzerindeki araştırmalarını sürdürüyor. Sürüdürülebilir bir gıda üretimi sağlamak isteyen üyeler, blokzinciri platformu sayesinde yakalama mekanı, zamanı, depolama sıcaklığı, taşıma, gümrük işlemleri, balık yemi ayrıntıları ve daha birçok şey hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.

WWF ve UnionBank balık izlenebilirliği için blokzinciri kullanacak

KaynakLedgerInsights