İspanyol zeytinyağı kooperatifi Conde de Benalúa ve Arjantinli zeytinyağı tedarikçisi Rolar de Cuyo, IBM Food Trust platformuna katıldığını açıkladı. İki kuruluş, IBM Food Trust’ın zeytinyağı ağındaki Tunus merkezli üretici CHO ve İtalyan aile işletmesi petrol değirmeni I Potti de Fratini’ye katılacak.

Platform, tüketicilere kalite ve özgünlük sağlamak için zeytinyağı tedarik zincirini izlemeyi hedefliyor. Zeytinyağı sahteciliği ve yanıltıcı etiketlere ilişkin son raporlar nedeniyle tedarik zincirindeki şeffaflık bu sektörde oldukça önemli bir hale geldi.

İzlenebilirliğin eksik olduğu tedarik zinciri süreçlerinde çeşitli hilelerin ve sorunların görülme ihtimali artıyor. Ayrıca tüketici tarafında da giderek izlenebilirliğe yönelik talep artıyor. Tüketiciler sofralarına gelen ürünün kökenini merak ederken üreticiler de tedarik zincirindeki tarafların işlerini doğru yaptığından emin olmak istiyor.

CHO tarafından üretilen Terra Delyssa, bu yılın başlarında zeytinyağı şişelerinde izlenebilirlik özelliklerinin uygulanmasından bu yana talepte bir artış gözlemledi. Bir tüketici izlenebilirlik uygulaması aracılığıyla şirket, pandemi döneminde yüzde 30’luk talep artışı görmüştü.

Conde de Benalúa ve Rolar de Cuyo da benzer bir yöntem izlemek istiyor. Tedarik zinciri çözümü için blokzinciri teknolojisini değerlendiren şirketler, IBM Food Trust platformuyla birlikte güvenlik ve şeffaflık sağlamak istiyor.

IBM Food Trust platformu, zeytinyağı tedarik zincirindeki verileri izlemek ve depolamak için IBM blokzinciri teknolojisini ve IBM Cloud’u kullanıyor. Şişedeki QR kodunun taranması yoluyla tüketiciler, çiftçileri ve işçileri tanımaktan, zeytinlerinin sızma zeytinyağı olarak etiketlenmesi gereken standartlara göre işlenip işlenmediğine kadar bir ürünle ilgili birçok bilgiye erişebilecek.

Üreticiler ise bilgileri izin verilen taraflarla kolayca paylaşmak için platformu kullanabilecek. Veriler, ürünlerin tazeliğini ve depolanmasını takip ederek gıda israfını azaltmaya da yardımcı olacak.

Nestlé kahve izlenebilirliği için IBM blokzincirini kullanacak

KaynakLedger Insights