Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) UnionBank, blokzinciri tabanlı bir balık izlenebilirliği platformu kurmak için işbirliğine gitti.

Bu anlaşma kapsamında Finlandiya merkezli danışmanlık şirketi TX ile blokzinciri protokolü Streamr balıkçılık sektörü için blokzinciri uygulaması olan Tracey üzerinde çalışacaklar.

Platformun iki temel amacı var, sürdürülebilir balıkçılığı kolaylaştırmak ve balıkçılara finansal destek sağlamak. Bunu sağlamak içinse konum, tür, zaman gibi yakalama verileri için veri girişini teşvik etmek adına çalışanlara ödeme yapılması planlanıyor. Bu bilgiler WWF, devlet kurumları ve bunun için ödeme yapacak olan üçüncü taraf kuruluşlarla paylaşılacak.

Veriler yüklenirken ve analiz edilirken, her balıkçı için mikro finansmana erişmelerini sağlayacak bir kredi puanı oluşturulacak. Tracey uygulaması UnionBank’a potansiyel müşteriler hakkında bilgi verecek. Yakalama ve ticaret verileri de kredi derecelendirmesini oluşturmak için kullanılacak.

Kıyı ülkelerindeki küçük balıkçılar yakaladıkları yüksek değerli balıklara rağmen giderlerini karşılayamıyorlar. Tracey de bu bağlamda yasadışı, bildirilmemiş ve düzenlenmemiş balık avını önleyen sürdürülebilir üretim sağlayan önlemlerle dakik zinciri faydalarının daha adil bir şekilde dağıtılması için olanaklar yaratır.

Blokzinciri teknolojisi son zamanlarda birçok kurum tarafından tedarik zinciri sürecini iyileştirmek adına kullanılıyor. WWF ve UnionBank da teknolojinin sunduğu değiştirilemez ve şeffaf yapıyı kullanarak balıkçılık için bu süreci iyileştirecek adımlar atmanın peşinde.

KaynakLedgerInsights