Brezilya Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto, CBDC’lerin ortak bir para birimine ihtiyaç duymadan uluslararası işlemleri hızlandırabileceğini ve daha verimli hale getirebileceğini söyledi.
Başkan Roberto Campos Neto, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin açık ağlar ile gizlilik arasındaki hassas dengeyi kurarak merkez bankası dijital para birimlerini uygulamaya koyma denemeleri yaparken, dağıtık defter teknolojisi alanında henüz çözülmemiş bir sorun görüyor.
Geçtiğimiz Cuma günü bir panel konuşan Neto konuyla ilgili olarak: “CBDC’lere baktığınızda aslında tam DLT değiller. Hibritler, bu da DLT kısmının merkez bankasının içinde olduğu, ancak dışarısı için merkezileştirdiğiniz anlamına gelir. DLT platformları, diğer herkesin ne yaptığını görebilmesi için açıklık isteyen insanlar tarafından yapıldı. O halde soru şu: Kayıt işlemini üreten düğümlerden faydalanacak şekilde bir DLT platformuna nasıl sahip olabilirsiniz? Yani bu en zorlu kısımdır. Bu sorunu henüz kimse çözemedi. Bunu yapmaya çok yakın olduğumuzu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Campos Neto, CBDC’lerin ortak bir para birimine ihtiyaç duymadan uluslararası işlemleri hızlandırabileceğini ve daha verimli hale getirebileceğini sözlerine ekledi: “Eğer her ülkenin bir dijital para birimi varsa ve biz de bu para birimlerini dijital olarak, hızlı ve güvenli bir şekilde birbirine bağlayabiliyorsak, aslında para politikanızdan ödün vermek zorunda kalmadan ortak bir para birimine sahip olma hedefine ulaşmış olursunuz. Aslında merkezi sistemleri DLT sistemlerine, DLT’den DLT’ye bağladığımız kadar hızlı bağlayabiliyoruz. Dolayısıyla kripto paranın her zaman CBDC’yi bağlayan bir sistemden daha iyi olacağı fikri artık doğru değil.”
Brezilya, geçtiğimiz yıl yeni kripto para birimi düzenlemesini geçirerek ve kullanımı hızla artan neredeyse ücretsiz anında ödeme sistemi olan PIX’i yaratarak dijital ödemelerin öncüsü oldu. Campos Neto, bu ay PIX ağında 170 milyondan fazla işlemin gerçekleştiği bir gün yaşandığını ve artık ülkenin en popüler ödeme sistemi haline geldiğini söyledi.
Campos Neto son olarak, ülkenin Drex olarak bilinen dijital para birimini geliştirirken, bankaların kredi sağlamaya devam etme kabiliyetine zarar vermeyeceğini söylediği bir çözüme ulaştığını da sözlerine ekledi: “Brezilya’daki dijital para birimimiz sadece mevduattan çıkarılan bir token. Yani bir banka bu mevduatı bloke ediyor ve üzerine bir token çıkarıyor. Bunun avantajı nedir? Öncelikle çok daha basit ve ucuz. İkincisi, düzenlemeyi düşünürseniz, neredeyse hiçbir şey yapmanıza gerek yok çünkü zaten mevduatlar için düzenlemeniz var. Yani bu sadece dijital bir mevduat. Yani halihazırda yürürlükte olan düzenlemeyi devralıyor. Üçüncü kısım, ki bu çok önemli, tokenizasyon kavramını ortaya attığınızda bankaların bilançolarının çok daha verimli olacağını düşünüyoruz.”
Brezilya blockchain tabanlı dijital kimliği kullanıma sunuyor