JPMorgan analistleri, kripto piyasasındaki son yükselişin sürdürülebilirliği konusunda şüphelerini dile getirerek, kripto rallisinin abartılı göründüğünü belirtti.

Analistler, kripto paranın geçen ay toparlanmasına neden olan iki ana faktörü belirlediler. Bunlardan ilki, ABD’de kripto piyasalarına yeni para getirebilecek spot Bitcoin ETF onayı olasılığı ve böyle bir onayın kripto endüstrisi için bir zafer, Menkul Kıymetler ve Borsalar için ise bir kayıp olarak görülme potansiyeli. Ancak analistler hem bu faktörlere hem de argümanlara şüpheci yaklaşıyor.

JPMorgan analistleri konuyla ilgili olarak: “İlk olarak, yeni onaylanan ETF’lere yatırılmak üzere kripto endüstrisine giren yeni sermaye yerine, mevcut sermayenin Grayscale bitcoin tröstü, bitcoin vadeli işlem ETF’leri ve halka açık bitcoin madencilik şirketleri gibi mevcut bitcoin ürünlerinden yeni onaylanan spot bitcoin ETF’lerine kaymasını daha olası bir senaryo olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca analistler, spot bitcoin ETF’lerinin Kanada ve Avrupa’da halihazırda mevcut olduğunu ve piyasaya sürüldüklerinden bu yana yatırımcılardan çok az ilgi topladıklarını yinelediler. Bu nedenle ABD’de yeni onaylanan spot bitcoin ETF’lerine taze sermayenin gireceği konusunda şüpheci olmaya devam ediyorlar.

Kripto yükselişini yönlendiren ikinci ana faktör olarak ise SEC’in Ripple ve Grayscale davalarındaki yenilgisi olarak görülüyor. Ancak JPMorgan analistlerine göre bu belirgin kayıplara rağmen gelecekte kripto düzenlemelerinin gevşeyip gevşemeyeceği belirsiz.

Analistler bununla ilgili olarak “Bu sektörün ne kadar düzensiz olduğu göz önüne alındığında, kripto endüstrisine yönelik düzenleyici sıkılaştırmanın ileriye dönük olarak önemli ölçüde azalacağı açık olmaktan uzaktır. ABD kripto endüstrisi düzenlemeleri hala beklemede ve ABD’li kanun yapıcıların, özellikle FTX dolandırıcılığının anıları hala tazeyken iki yasal dava nedeniyle duruşlarını değiştireceklerine inanmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Genel olarak analistler, spot bitcoin ETF’lerinin SEC tarafından onaylanmasının ardından ‘söylentiyi satın alma/gerçeği satma’ etkisi ihtimalinin yüksek olacağı kripto piyasaları konusunda temkinli davranıyorlar.

Türkiye kripto düzenlemesi için son aşamada

KaynakThe Block