Pennsylvania Üniversitesi Wharton School’da Hukuk Çalışmaları ve İş Etiği Profesörü Kevin Werbach tarafından kaleme alınarak, MIT tarafından yayınlanan, The Blockchain and the New Architecture of Trust (Blockchain ve Yeni Güven Mimarisi) isimli kitap, Blockchain kavramının bir teknoloji olmanın ötesindeki değerini ortaya koymaya çalışıyor.
Blockchain kavramı hakkında, tekno-ütopyanların yüceltilmiş iddiaları veya kripto para birimi çılgınlarının ayinleri ötesinde daha derin bir bakış açısı kazanmakla ilgileniyorsanız, mükemmel bir araştırmanın ve zengin kaynaklarla dolu bir kitap önerimiz var; The Blockchain and the New Architecture of Trust (Blockchain ve Yeni Güven Mimarisi).
Kitabın yazarı Kevin Werbach, Pennsylvania Üniversitesi Wharton School’da Hukuk Çalışmaları ve İş Etiği profesörü. Gelişen teknoloji konusunda ünlü bir uzman, iş, hukuk, geniş bant, büyük veri, oyunlaştırma ve şimdi de blockchain gibi teknolojilerin toplumu nasıl etkilendiğini haritalamak için disiplinlerarası araştırmalar ile ilgileniyor. Werbach aynı zamanda 20 yıl önce ABD hükümetinin Clinton yönetimi sırasında, Federal İletişim Komisyonu’nda yeni teknoloji politikası danışmanı olarak internet politikalarının geliştirmesine yardımcı olan bir isim.
Blockchain ve Yeni Güven Mimarisi, blockchain teknolojisinin iş ve toplum adına etkilerini anlamak isteyen herkes için faydalı bir kitap.
Werbach’ın kitabının ana teması, güvenilir bir sistem inşa etmeyi temel alan blockchain teknolojisinin genel olarak nasıl kabul göreceğine odaklanıyor ve buradan yola çıkarak işletmeler ile hükümetler tarafından gerçek dünya uygulamaları oluşturmak için nasıl kullanılabileceğine dair senaryoları ele alıyor.
Werbach, inovasyonu desteklemek ve tüketicileri korumak için yasal ve düzenleyici yapıların önemini vurgulayarak, geleceğin teknoloji için nasıl öngörünebileceğine dair fikirlerini paylaşıyor.
Werbach, blockchainin neden dağıtık bir veritabanı veya anlaşılması zor bir şifreleme sisteminden çok daha fazlası olduğu konusunda gerekçeli açıklamalar sunuyor.
Dört Farklı Güven Mimarisi
Kitap dört farklı güven mimarisi tanımlıyor. Birincisi, bireylerin ahlaki ve itibar sistemlerine dayalı olarak birbirlerine güvenmeyi öğrendikleri zaman ortaya çıkan eşler arası (P2P) güven.
İkincisi, karşılıklı güvensiz iki tarafın anlaşmaya varmasına izin veren kurumsal güven. Burada güvenin kaynağı taraflar değil, bir devlet sisteminin anlaşmazlıkları çözmede yardımcı olacağına duyulan inanç. İngiliz filozofu Thomas Hobbes’in devlet anlayışına göre bu yapılar “Leviathan” olarak tanımlanıyor.
Üçüncüsü, arabulucuya duyulan güven. Tarafların birbirlerine güvenmeleri gerekmeyen aracı güven sistemi ki bunun iyi bir örneği, alıcı ve satıcıların ticaretle uğraşmalarını sağlayan kredi kartı sistemi olrak gösteriliyor.
Dördüncüsü ise kitabın başlığını da oluşturan “yeni güven mimarisi”. Bu, kullanıcıların, sistemin herhangi bir bileşenine güvenmek zorunda kalmadan, blockchain altyapısı ile sağlanan ademi merkeziyetçi sisteme olan güvenini ifade ediyor.
Umarız bu kitap en kısa sürede Türkçe çevirisi ile de okuyucularla buluşur.