Dondurulmuş gıdaların dağıtımında küresel bir lider olan Bofrost Italia, blockchain çözümü için EY’ın OpsChain platformunu seçti.
EY’ın açıklamasına göre şirket, tedarik zincirinin her aşamasında ürünlerini izlemeye yardımcı olmak için EY OpsChain izlenebilirlik uygulamasını kullanacak ve buna en çok satan ürünlerin iki tanesiyle başlayacak: Atlantik Morinası ve enginar kalbi.
Bu teknoloji, müşterilerin ürün paketinin üzerinde yer alan QR kodunu akıllı telefonları aracılığıyla okutarak ürünün tedarik zinciri boyunca gerçekleşen tüm aşamalarını görmesine olanak tanıyacak. QR kodu okutulduğunda müşteriler Bofrost Italia’nın web sayfasına yönlendirilecek ve ürünün yaşam döngüsüne buradan ulaşabilecek.
EY OpsChain platformu, özel veya halka açık bir blockchain’de kurumsal çözümler tasarlamak ve dağıtmak için bir dizi araç ve yöntemden oluşuyor. Bunlar arasında tedarik zinciri, izlenebilirlik, sözleşme yönetimi, varlık yönetimi, kamu mali yönetimi ve vergi gibi alanlarına özgü birçok iş uygulaması da bulunuyor.
EY OpsChain’in izlenebilirlik uygulaması, Bofrost Italia müşterilerinin ürünlerin tüm yolculuğunu takip edebilmesini sağlayacak. Balıktan örnek verecek olursak müşteriler, balığın tutulduğu andan itibaren türü, balıkçılık yöntemi, balıkçı teknesinin konumu, paketlenmesi ve depolanması, sıcaklığı, kalite kontrol ve sertifikalar gibi birçok detaya ulaşabilecekler. Böylelikle müşterilerin tükettikleri ürünlere yönelik güveni artacak.
Ethereum blockchain’i kullanacak olan Bofrost Italia, tedarik zincirindeki her oyuncunun verileri dışardan değiştirme imkanı olmadan sisteme kayıt girmelerine olanak sağlayacak.
Blockchain teknolojisinin son dönemlerde tedarik zincirinde sık sık kullanıldığını görüyoruz. Özellikle bu konuda IBM’in Food Trust çözümünü tercih eden birçok şirket bulunuyor. EY’ın OpsChain çözümünün de buna çok benzer olduğunu söyleyebiliriz. Büyük şirketlerin bu alana yönelik bir ilgi duyduğu aşikar. Bu ilgilinin teknoloji üzerindeki etkisi ilerleyen dönemlerde göreceğiz.