Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan bir rapor blokzincirinin ve bunun finans, endüstri, ticaret ve kamu sektöründeki olası uygulamalarının derinlemesine anlaşılmasını sağlıyor.

Rapora göre, blokzinciri teknolojisi gelecek 10 ila 15 yıl arasında derin bir etkisi olması beklenen teknolojilerden biri. Blokzincirinin yükselişine, özellikle blokzinciri girişimlerindeki keskin büyüme ve fonlarının hacmi sebep oluyor. Özellikle 2017 yılında ICO yatırımlarının patlaması nedeniyle blokzinciri finansmanında ciddi bir artış görülmüştü. Bu eğilim 2018 yılında da yüksek düzeyde devam etti.

Avrupa Komisyonu’nun Ortak Araştırma Merkezi (JRC) raporda: “Blokzincir teknolojisinin yükselişini, hem blokzincir girişimlerindeki keskin büyümede hem de yatırımların hacminde görebiliyoruz. Buna Amerika Birleşik Devletleri’ndeki uluslararası oyuncular liderlik ediyor. Hemen ardından ise Çin ve Avrupa Birliği geliyor. Yatırımlar, risk sermayesi yatırımlarının patlaması ve ICO’lar sayesinde 2018 yılında 7,4 milyar Euro’ya ulaştı.” ifadesini kullanıyor.

Küresel olarak ABD ve Çin blokzinciri girişimlerine öncülük ediyor. Bunun yanı sıra İsviçre ve Singapur’un da bir dinamizm kattığını söyleyebiliriz. Bu ülkeleri ise Japonya ve Güney Kore takip ediyor. Rapora göre Avrupa’da blokzinciri teknolojisinin en çok gelişim gösterdiği bölge ise İngiltere.

Söz konusu blokzinciri uygulamaları olduğunda kripto para birimleri ve dijital belirteçler en çok ilgiyi çekiyorlar. Ancak bunların yanı sıra ticaret ve tedarik zincirleri, imalat, enerji, yaratıcı endüstriler, sağlık ve kamu gibi sektörlerin de potansiyeli oldukça yüksek.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun raporuna buradan ulaşabilirsiniz.