ABD Hava Kuvvetleri, ordu içindeki bilgileri daha güvenli bir şekilde izlemek ve paylaşmak için blokzinciri tabanlı veri yönetimi şirketi Fluree ile bir sözleşme imzaladı.

ABD Hava Kuvvetleri, bilginin sistemlerine nasıl girdiğini ve bu bilgilere kimlerin erişebileceğini izlemek için merkezi olmayan veritabanını kullanacak. Bu, Hava Kuvvetleri’nin hem ABD ordusu içinde hem de yurt dışındaki müttefikleriyle bilgi paylaşmasını kolaylaştıracaktır. Fluree’nin teknolojisi, veritabanındaki bir bilgi parçasının bütünlüğünü hızlı bir şekilde belirlemeye de yardımcı olacak.

Fluree, veri değiştiğinde kodun tetiklendiği ve “akıllı işlevler” (şirketin kendi akıllı sözleşmeleri üstlenmesi) adını verdiği teknolojiyi kullanıyor. Akıllı işlev, değişiklik isteyen kişinin bunu yapmaya yetkili olmasını ve değişikliğin şemaya uymasını sağlıyor.

Tüm bunlar dağıtık bir defter teknolojisinde gerçekleşiyor. Böylelikle tıpkı Bitcoin’deki bir hesap adresinin belirli bir zamanda bir işlem yaptığının kanıtlanabildiği gibi, her bir bilginin sisteme nasıl girdiği de kanıtlanabiliyor.

Fluree CEO’su Brian Platz konuya yönelik: “Tipik bir veritabanında, verinin oraya nasıl girdiğini ve bunun bütünlüğü olup olmadığını gerçekten bilemiyorsunuz. Bugün birçok ülke aynı askeri teçhizatı ve operasyonel teçhizatı paylaşıyor. Örneğin, birkaç farklı ülkede artık F35 savaş uçağı var. Bu nedenle yeni sistem, operasyonel bilgileri, bakım bilgilerini ve parça bilgilerini güvenli ve hızlı bir şekilde diğer departmanlarla paylaşabilir.” ifadelerini kullandı.

Platz ayrıca, bir uçak parçası hakkında kritik bir güvenlik sorunu varsa ve Hava Kuvvetleri birisini uyarmak istiyorsa, bunu kimin rapor ettiğini bile nereden öğrenebiliriz? sorusunu da vurgulamadan geçmiyor. Blokzinciri teknolojisi ve akıllı sözleşmeler bu tarz problemlere bir çözüm sunabilir.

KaynakAskrypto