Yeni Avrupa Birliği Veri Yasası (EU Data Act) kurallarının nihai bir versiyonu, çoğu akıllı sözleşmeyi yasadışı hale getirebileceğinden endişe eden blokzinciri endüstrisinin itirazlarını büyük ölçüde görmezden geliyor.

Yasanın 7 Temmuz tarihli versiyonuna göre, otomatik veri paylaşım anlaşmalarının güvenli bir şekilde sonlandırılabilecekleri bir acil durum anahtarı içermesini sağlamayı amaçlayan hükümler hala geniş anlamda akıllı sözleşmeler atıfta bulunuyor ve lobicilerin umduğu gibi özel mülkiyete ait ve izinli veri kayıtlarıyla sınırlı değil.

Müzakereciler, aralarında Stellar, Polygon, NEAR ve Cardano’nun da bulunduğu çok sayıda blokzinciri ile bağlantılı kuruluşların endişelerini açık bir mektupla dile getirmelerinden kısa bir süre sonra, 28 Haziran’da tartışmalı metin üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıkladılar, ancak şimdiye kadar herhangi bir metin yayınlanmadı.

AB bilgi edinme özgürlüğü yasaları kapsamında CoinDesk’e gönderilen yasa metni, sektörün tercih ettiği dijital sözleşmeler formülasyonu yerine hala akıllı sözleşmelere atıfta bulunuyor. Metin ayrıca, lobicilerin tek bir sağlayıcının olmadığı merkezi olmayan durumlarda bu ifadenin sürekli ve sınırsız bir sorumluluk getirebileceği yönündeki korkularına rağmen, otomatik programların sağlayıcılarına da görevler yüklüyor.

Metin, Avrupa Komisyonu’nun Şubat 2022’deki orijinal tekliflerinden farklı olarak, kuralların yalnızca programların, bağlı arabalar ve buzdolapları gibi akıllı cihazlar için yapılabilecek veri paylaşım anlaşmalarının otomatik olarak yürütülmesi için kullanıldığında geçerli olduğunu açıklığa kavuşturmak üzere değiştirildi. Yine de kapsam özel veya izinli ağlara atıfta bulunmuyor, bu nedenle hala lobicilerin talep ettiğinden daha geniş görünüyor.

Halihazırda müzakerelere başkanlık eden İspanya tarafından bloğun üye hükümetlerine özel olarak dağıtılan metinde, 27 Haziran’da Avrupa Parlamentosu’nda milletvekilleriyle yapılan görüşmelerde tüm siyasi konularda anlaşmaya varıldığı ve müzakerelerin başarıyla tamamlandığı belirtilen toplantıda varılan geçici siyasi anlaşmaya göre güncellenen yasa gösteriliyor.

Metnin yasalaşması için parlamento ve ardından AB Konseyi olarak bilinen bir organda toplanan hükümetler tarafından resmen kabul edilmesi gerekiyor. Haziran ayındaki açık mektubu imzalayanlar, planların uygulanamaz hale gelebileceğini ve kimsenin sorumlu olmadığı izinsiz ağların amacına ihanet edebileceğini söyledi. Komisyon mevcut sözleşmeleri yasadışı hale getireceğini reddediyor.

Avrupa Komisyonu akıllı sözleşmeler üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı hedefliyor

KaynakCoinDesk