Avrupa Komisyonu, birliğin akıllı sözleşmelerin geleceğini yakından ilgilendiren yeni Veri Yasası için teklifini yayımladı.

Yayımlanan yasa tasarısı, Avrupa Birliği içindeki genel veri koruma ve mahremiyete odaklanıyor. Bu bağlamda, akıllı sözleşmeler şu şekilde tanımlanıyor: “Önceden belirlenmiş koşullara göre işlemleri yürüten ve kapatan elektronik defterlerdeki bilgisayar programları. Veri sahiplerine ve veri alıcılarına, veri paylaşımına ilişkin koşullara uyulduğunu garanti etme potansiyeline sahiptirler.

Akıllı sözleşmeler Avrupa Komisyonu’nun veri koruma vizyonunda şaşırtıcı derecede büyük bir rol oynuyor. Teklif, akıllı sözleşme geliştiricileri için, veri paylaşımı ve koruma uygulamalarında kullanımları adına yeni yasal standartlar uygulayacak gereksinimler ortaya koyuyor.

Yasa tasarısının şu anki şekliyle 30. madde, akıllı sözleşmeler kullanan uygulamaların bir kapatma anahtarı (kill switch) içermesini zorunlu kılıyor. Tasarıya göre uygulamalarında akıllı sözleşmeler satan veya kullananların şunları yapması gerekiyor: “İşlemlerin devam eden yürütülmesini sonlandırmak için bir mekanizmanın mevcut olduğundan emin olun: akıllı sözleşme, gelecekteki (yanlışlıkla) yürütmeleri önlemek için sözleşmeyi sıfırlayabilen veya işlemi durdurması veya kesintiye uğratması talimatını verebilecek dahili işlevleri içerecektir.

Avrupa Komisyonu’nun bu Veri Yasası’nın versiyonu hala yasa olmaktan çok uzak olsa da Komisyon, bu tür düzenlemeleri yapabilecek en üstün güç.

İngiltere ve Galler yasaları akıllı sözleşmelere uygulanabilir

KaynakThe Block