Yaklaşık bir sene önce bazı blockchain türleri yeni bir sözleşme türünün desteklenmesi gerektiği kanısında birleştiler. Var olan akıllı sözleşmeler fikirde güçlü olsalar da uygulamada zayıftılar. Öncelikle Block.One, ardından EOS Ricardian sözleşmelerini desteklediklerini duyurunca bu konuya ilgi hızlıca artmıştı.

Bu yazıda blockchain için bu yeni sözleşme türünü öğreneceğiz. Temel blockchain bilgisine sahip olan bizler için bir sonraki adıma geçme vakti geldi 🙂

Ricardian Sözleşmeleri nedir? İkinci Nesil Akıllı Sözleşmeler!

Bir Ricardian Sözleşmesi, ilk olarak 1995 yılında tanınmış bir programcı olan Ian Grigg tarafından başlatılan yasal bir sözleşmedir. Konsept ise artık blockchain’in bir parçası. İşte temel tanım:

“İki taraf arasında kararlaştırılan, taraflar arasındaki etkileşimin şartlarını içeren bir tür dijital belgedir.”

Onu benzersiz kılan şey — şifreli olarak imzalanmış ve doğrulanmıştır. Dijital bir belge olsa bile, insanlar için okunması kolay olan kolay bir metin halindedir (sadece avukatlar için değil). Bilgisayar programları ve aynı zamanda insanlar için okunabilen benzersiz bir yasal sözleşmedir.

Basitçe söylemek gerekirse, iki bölümü vardır veya iki amaca hizmet eder. İlk olarak, iki veya daha fazla taraf arasında okunması kolay bir yasal sözleşmedir. Avukatınız kolayca anlayabilir ve siz bile okuyabilir ve sözleşmenin temel şartlarını anlayabilirsiniz.

İkincisi, aynı zamanda makine tarafından okunabilen bir sözleşmedir. Blockchain platformları ile bu sözleşmeler artık kolayca toplanabilir, imzalanabilir ve blockchain’e kaydedilebilir.

Ricardian Sözleşmeleri: Tarihsel Bağlam

Ricardian Sözleşmeleri blok zinciri için yeni bir şey olsa da, otuz yıllık bir konsept. Ricardian sözleşmesi 1990’larda tanıtılan blockchain ile ilgili tek modern terim değildir. Akıllı Sözleşmeler ve İş Kanıtı gibi son zamanlarda geçerli olan birçok fikir de aynı zamanda ortaya çıktı ancak daha sonra blockchain ana akım haline geldiğinde uygulandı.

Ian Grigg: Ricardian Sözleşmelerin Arkasındaki Adam

İlk olarak 1995 yılında Ricardo Ödeme Sisteminin bir parçası olarak Ricardian Sözleşmeleri geliştirildi. Bu yeni yasal belgenin arkasındaki adam olan Ian Grigg, finansal şifrelemenin öncülerinden biri olarak kabul edilir. İlginç olan, Ricardian Sözleşmeleri geliştirdiğinde hala öğrenciydi. İşte bu yüzden insanlar bu sözleşmeyi “Ian Grigg Ricardian Contract”’ı olarak isimlendirdiler.

1998’de Ricardian Sözleşmeleri ile ilgili ayrıntılı çalışmasını  adı altında yayınlamıştır. Yayınlanan makalesinde, Ricardian Sözleşmeleri’ni şu sözcüklerle tanımladı:

“İki ya da daha fazla eş arasında, karşılıklı ve kriptografik olarak imzalanan ve doğrulanan, etkileşimin koşullarını tanımlayan dijital bir sözleşme. Önemli olan hem insan hem de makine tarafından okunabilir ve dijital olarak imzalanmış olması.”

Çalışmalarını okuyabilen herkes, zamanının çok üstünde olduğunu anlayabilir. Sonuçta o, bir yasal sözleşmeyi veya herhangi bir finansal enstrümanı veya varlığı sayısallaştırmak için ilginç bir konsept geliştirdi. Ancak, 90’lı yıllarda fikirlerini değerlerine göre uygulamak için uygun teknoloji mevcut değildi. Ancak bu sınırlama, blockchain teknolojisinin ortaya çıkmasından sonra artık yok.

Aynı zamanda dijital para sistemleri ve üçlü giriş muhasebesi konusundaki çalışmaları için de popülerdir. Ayrıca, geleneksel bankacılık sisteminin çöküşün eşiğinde olduğu ve blok zincir teknolojisinin finansal sektördeki rolü konusunda önümüzdeki yıllarda uyardığı 

Grigg aynı zamanda, dünyanın önde gelen yüksek performanslı blok zinciri çözümleri sağlayıcısı olan Block.One’de ortak olarak çalışmaktadır.


Deniz Özgür – Medium

Boğaziçi Üniversitesi 3. Sınıf Ekonomi öğrencisi olan Deniz Özgür, yeni teknolojilere olan ilgisi ile 2017’den beri blockchain ve dağıtık sistemler üzerine çalışıyor. Akıllı sözleşmeler ve yazılım konusu ile dahil olduğu teknolojiyi anlama ve uygulama konusunda kurumsal ve bireysel problemlerin çözülmesi için çalışmalarına devam ediyor. Deniz, ilk aşamanın eğitim olduğu bilinciyle uluslararası kaynakların çevrilmesi ve orijinal içerik üretimi ile Mart 2019’dan veri Twitter üzerinden paylaşımlarını sürdürüyor. Teknolojiyi anlaşılır kılmanın geniş kitlelere ulaşmak yolunda en önemli atılım olduğu düşüncesiyle paylaşımlarında sade ve eğlenceli bir dil benimseyerek büyüyen bir kitle elde etmeyi başardı. Nisan 2019’da kurumlar için blockchain çözümleri geliştirmekte kullanılan açık kaynak kodlu Hyperledger projesinin Türkiye topluluk liderliği görevini üstlenen Deniz, lider teknolojilerin Türkiye’de daha faal olması ile ekosistemin uluslararası görünürlüğünün artacağı görüşünde.