IBM, müşterilerine yeni bir merkeziyetsiz yönetim seçeneği sunmak için kurumsal blokzinciri çözümünü geliştiriyor. Teknoloji devi, tarafların akıllı sözleşme parametrelerini teklif etmesine ve değiştirmesine olanak tanıyacak.

Şirket geçtiğimiz hafta IBM Blockchain Platformu’nun temel katmanı olan Hyperledger Fabric 2.0’daki değişikliklerin, genel güvenliği ve kullanılabilirliği büyük ölçüde geliştirdiğini iddia etmişti.

Performans ve veri gizliliği geliştirmelerinin yanı sıra IBM paylaştığı blog gönderisinde, yapılan geliştirmelerin, platformun akıllı sözleşme yönetimini tamamen değiştirebileceğini açıkladı. Blogda paylaşılan ifadeler şöyle: “IBM Blockchain Platformu, Hyperledger Fabric 2.0’ı destekleyecek. Ayrıca yeni merkeziyetsiz akıllı sözleşme yaşam döngüsü yönetimi ile birlikte diğer yeni geliştirmelere de ek özellikler getirmeye devam edecek. Buna ek olarak platform, kullanıcının hangi Fabric sürümünün dağıtılacağını seçmesine ve bir sürümden diğerine geçmesine izin verecektir.

Mevcut Hyperledger Fabric 1.0 sürümü akıllı sözleşme yönetimini büyük ölçüde merkezileştiriyor. Yeni parametreler önerme kabiliyeti sadece tek bir kuruluş için ayrılmış durumda. Dolayısıyla diğer tarafların bunları olduğu gibi kabul etme ya da reddetme dışında pek bir seçeneği kalmıyor. Hyperledger Fabric 2.0 ise birden çok tarafın parametreler önerebileceği ve değiştirebileceği merkezi olmayan bir model ekliyor.

IBM, Mayıs 2017’de blokzinciri platformunu başlattığından beri we.trade gibi dijital işletmeler, açık büfe tarzı, kendi gereksinimlerine uygun dağıtık defter özelliklerini seçebiliyorlardı. Şimdi ise bu müşteriler önceden paket haline getirilmiş merkeziyetsiz yönetim çözümlerini seçebilecekler.

Gartner: Akıllı sözleşme kullananlar veri kalitesini artıracak

KaynakCoindesk