Gartner, 2023 yılı itibariyle blokzinciri akıllı sözleşmeleri kullanan kuruluşların genel veri kalitesini yüzde 50 artıracağını öngörüyor. Bununla birlikte veri kullanılabilirliği yüzde 30 azalacak.

Gartner Kıdemli Araştırma Direktörü Lydia Clougherty Jones, bir kurumun dışarıdan dayatmayla ya da gönüllü olarak blokzinciri akıllı sözleşmelerini benimsemesiyle 2023’e kadar yüzde 50 oranında artması beklenen veri kalitesi artışından yararlanacağını söylüyor.

Ancak blokzinciri katılımı için yönetim yapısı ya da akıllı sözleşmeler için şartlar ve koşullar, akıllı sözleşme işlemlerinden elde edlen verilerin kullanılabilirliğini sınırlayabilir. Jones bu değişkenliğin, katılımcıların blokzinciri akıllı sözleşme sürecine katılmadıklarında daha kötü bir durumda bırakabileceğini söylüyor. Bu nedenle bir kuruluşun toplam veri kullanılabilirliği 2023 yılına kadar yüzde 30 oranında azalacak.

Blokzinciri akıllı sözleşmelerinin benimsenmesinin analitik karar verme üzerindeki etkisi oldukça derindir. Karar vermenin şeffaflığını, hızını ve ayrıntı düzeyini artırır. Ayrıca, sürekli olarak doğrulama yapması verileri daha doğru ve güvenilir hale getirdiği için karar verme kalitesini de artırır.

Clougherty Jones bununla ilgili olarak: “Akıllı sözleşmeler oldukça önemli ve Veri & Analitik öncüleri onlara odaklanmalı çünkü güvenilir bir değişim sunuyorlar. Blokzinciri akıllı sözleşmeleri değiştirilemez, geri alınamaz ve kod yoluyla düzenlenemez. Bu da ilerde bir şeyler yapmak ya da yapmamak için bağlayıcı bir taahhütte bulunur. Dahası, bu sözleşmeler üçüncü taraf aracıları (bankaları avukatlar vs.) ortadan kaldırarak aracıların işlevlerini otomatı olarak yerine getirirler.

Gartner analistleri veri ve analitik liderlerine blokzinciri akıllı sözleşme pilotlarına başlamalarını öneriyor. Kurumlar yavaş yavaş basit iş süreçlerini otomatikleştirmek için onları kullanmaya başlamalılar. Daha sonra iyi tanımlanmış bir ekosistemde çok taraflı sözleşmeleri otomatikleştirmek için ortaklarıyla etkileşime girmeliler.

Gartner müşterileri raporun detaylarına buradan ulaşabilir.

KaynakGartner