Blockchain için hevesli olan sektörlerin sayısı hızlı bir yükselişte. McKinsey Avustralya’dan üç yetkili isim, bu alanda bir rota belirlemek isteyen kurumlar için detaylı bir analiz sunuyor.

Blockchain’e yönelik yatırımların son dönemde hızlı bir şekilde yükselmesi uluslararası danışmanlık şirketlerinin ana odaklarından biri olmasına da neden oluyor. Bu şirketlerden biri olan McKinsey’nin Sidney ve Melbourne ofislerinden dört yetkili isim: Brant Carson, Giulio Romanelli, Askhat Zhumaev ve Patricia Walsh tarafından ortaklaşa hazırlanan bir makale, iş dünyası ve Blockchain arasındaki etkileşime dair detaylı bir analiz içeriyor.

Blockchain’in Davos’ta öncelikli bir konu olarak ele alındığına dikkat çekilen “Blockchain beyond the hype: What is the strategic business value?” başlıklı makalede, Dünya Ekonomik Forumu’nun bir araştırmasına göre küresel GSYİH miktarının yüzde 10’unun Blockchain üzerinde oluşacağına dikkat çekiliyor. Çok sayıda hükümetin, kendi ülkeleri için Blockchain’in potansiyelini belirlemek için çalıştığına değinilirken, Blockchain’in yalnızca son iki yılda 500 binden fazla yeni yayın hazırlandığının altı çiziliyor.

Hangi sektör nasıl etkilenecek?

Makaleye yerleştirilmiş interaktif grafik Blockchain’in hangi sektörlerde daha fazla etkin olacağını göstermesi açısından önemli. McKinsey verilerine göre en yüksek etki kamu sektöründe kendini gösterecek. Teknoloji, medya ve telekom ikinci sırada yer alırken üçüncü sırada finansal servisler bulunuyor. Otomotivden sağlığa, madencilikten perakendeye kadar 14 farklı sektörün ele alındığı tabloda en düşük etkinin ise sanat dünyası olacağı ifade ediliyor.

Grafiğin interaktif versiyonunu incelemek için resme tıklayın.

 

Blockchain hakkında bilinmesi gereken üç konu

Makalede öne çıkan noktalardan biri de şirketlere yönelik öneriler. Blockchain’in stratejik değeriyle ilgili üç noktaya dikkat çekilen yazıda bu başlıklar şu şekilde sıralanıyor:

  • Blockchain değer üretmek için geliştirilmiş, aracıları ortadan kaldıran bir mekanizma oluşturma aracı değildir.
  • Blockchain’in kısa vadeli değeri ağırlıklı olarak dönüştürücü iş modellerinin getirdiği maliyet azaltımında ortaya çıkar.
  • Blockchain, genel olarak, “rekaberlik – coopetition” için gerekli ortak standartların oluşturulmasında yaşanabilecek zorlukla nedeniyle ölçeklenebilir olmaktan üç ila beş yıl uzaktadır.

McKinsey uzmanları, yazıda şirketlerin benimsemesi gereken yaklaşıma dair önerilerde de bulunuyor. Gerçek sorun noktalarının ele alınmasını öneren yazarlar, sağlanabilecek değeri pragmatik bir şekilde belirlemeyi ve fizibilite çalışmalarının ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Şirketlere yönelik ikinci tavsiye ise ekosistem. Ekosistemi şekillendirme, standartları oluşturma ve regülasyon kaynaklı engelleri ele alma gibi önlemlerin göz önünde tutulması gerektiği belirtilirken, stratejilerin pazardaki konum baz alınarak şekillendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Blockchain hakkındaki şehir efsaneleri

Makaledeki ilgi çeken başlıklardan biri de Blockchain hakkında doğru bilinen yanlışlar diyebileceğimiz bölüm. Beş maddede listelenen bu tabloda Blockchain’in Bitcoin’den ibaret zannedilmesi, yüzde 100 güvenlik sağladığının düşünülmesi ve geleneksel veritabanlarından daha iyi olduğunun inanılması gibi mitler yer alıyor. Aşağıda ilgili tabloyu bulabilirsiniz.

Blockchain’in başarıyla kullanıldığı projelerden örnekler ve çeşitli strateji önerileri de içeren makalenin orijinal metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.