Associated Press haber ajansı, 3 Kasım’da başlayan ABD başkanlık seçimlerinden gelen sonuçları Ethereum ve EOS blokzincirlerinde yayınlıyor.

Cointelegraph’ın haberine göre, AP Elections API’sine nasıl erişileceğini detaylandıran geliştirici web sayfasında da belirtildiği gibi, sonuçlar Everipedia’nın OraQle yazılımı tarafından blokzincirine değiştirilemez bir şekilde yazılıyor.

Sonuçlar doğal olarak AP websitesinde de yayınlanırken, blokzinciri tabanlı Everipedia‘yı kullanmak, her eyalet için gelen kararların değiştirilemez ve kalıcı bir kaydını sağlıyor. Ethereum akıllı sözleşme adresini de yayınlayan AP, okuyucuların Etherscan gibi blok kaşifleri ile sonuçları takip etmelerine izin veriyor.

2020 ABD başkanlık seçimleri son yılların en tartışmalı seçimlerinden biri oldu. Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 100 milyon oy, postayla veya şahsen erken bir şekilde kullanıldı. Rekor sayıda vatandaşın sandığa gittiği seçimin oy sayımları kritik eyaletlerde hala devam ediyor.

Tüm piysalarda olduğu gibi kripto para birimi dünyası da bir sonraki ABD başkanının kim olacağını ve bunun piyasalar üzerindeki etkisini öğrenmeye hevesli. Ancak nihai bir kararın verilmesi günler hatta haftalar alabilir. Bunun kripto piyasasına yönelik etkisini öngörmek ise güç.

Blokzinciri teknolojisi son dönemlerde seçimlerle sık sık gündeme gelen bir konu başlığı haline geldi. Her ne kadar asıl kullanım durumu olan oy kullanma işlemi gösterilse de AP, seçim sonuçlarını blokzincirinde yayınlayarak teknolojinin benimsenmesi adına önemli bir adım atmış oldu.

Oy verme süreci tamamen Blockchain’e taşınabilir mi?

KaynakCointelegraph