Kanadalı astronot Chris Hadfield, uydu düğümlerinden Ay’daki madenciliği takip etmeye kadar blokzinciri teknolojisinin uzayda büyük faydalar sağlayacağını düşünüyor.

SpaceX, Blue Origin gibi özel kurumlarla birlikte ABD, Rusya, Hindistan ve Çin gibi hükümetleri de içeren yeni bir uzay yarışının içindeyiz. Emekli astronot ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nun eski komutanı Chris Hadfield ise bu yarılta blokzinciri teknolojisinin önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor.

Forkast ile yaptığı röportajda Hadfield, “Çin, Amerika, Rusya ya da Hindistan’ın uzay programına bakacak olursanız çözülmesi gerçekten or karmaşık problemler olduğunu görebilirsiniz. Küçük bir hata, insanların ölümüne ya da milyarlarca doların israfına yol açabilir.” ifadelerini kullanıyor.

Hadfield’e göre blokzinciri ve benzeri teknolojiler araçların montajı ve çalıştırılması ile roketlerin fırlatılmasından sisteme kadar geçen verilerin kökenini kontrol etmek için doğal bir uygulama.

Araçları uzaya götürmenin yanı sıra blokzincirleri uzaydaki uygulamalar için de kullanılıyor. Blockstream, SpaceChain ve Consensys Space gibi firmalar nanosatellit blokzinciri düğümlerini yörüngeye fırlatıyor. 2018’de SpaceChain, yörüngedeki bir düğüm ile bir yer istasyonu arasındaki blokzinciri işlem testini başarıyla gerçekleştirmişti.

İnsanların yörüngedeki göreve özgü bir tasalanmış blokzinciri varlığı kullanarak bir düğüm yapısı kurabileceğinizi fark etmeye başladığını söyleyen Hadfield, yakında Ay’da iş dünyası ve insanlar için pazarlanabilir değeri olan şeyler bulacağımız ve bu konuda da blokzinciri teknolojisinin yardımcı olabileceğini vurguluyor.

Chris Hadfield daha önce David Bowie’nin klasikleşmiş Space Oddity şarkısını seslendirmiş Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çekilen klipte oynamıştı.

KaynakForkast