Uzmanlar, Ay madenciliğini yöneten otonom robotlardan uzay faaliyetlerinin merkeziyetsiz yönetimine kadar birçok şeyin blokzinciri üzerinde çalışabileceğini düşünüyor.

NASA’nın Ay’a ve nihayetinde Mars’a gitme konusundaki iddialı planları sonucu artan uzay faaliyetleriyle birlikte blokzinciri, yeniden canlanan uzay endüstrisinde önemli bir rol oynayabilir.

NASA geçtiğimiz günlerde 2024’e kadar Ay’a gidip örnek toplayacak şirket aradığını açıklamıştı. Ayrıca NASA Başkanı Jim Bridenstine geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada: “Yerinde kaynak kullanımı (ISRU) yürütme yeteneği, Mars’ta inanılmaz derecede önemli olacak. Bu nedenle, Ay’ın yüzeyinde ISRU ile teknikler geliştirmek ve deneyim kazanmak için şevkle ilerlemeliyiz.” ifadelerini de kullanmıştı.

Uzmanlar bu bağlamda blokzinciri teknolojisinin tedarik zinciri güvenliği, yönetim ve çok daha fazlasına dahil olmak üzere gelecekte uzaydaki faaliyetlere yardımcı olabileceğine inanıyor.

Emekli Astronot Chris Hadfield Forkast.News ile yaptığı röportajda ” Ay’da, Dünya’daki işletmeler ve insanlar için muazzam değerli ya da pazarlanabilir değeri olan şeyler bulacağız.” ifadelerini kullanmıştı. Hadfield bunu desteklemek için nasıl bir yapı kullanılacağının düşünülmesi gerektiğini ve blokzinciri teknolojisinin uzay endüstrisinin gelişimi için büyük bir fırsat sunduğunu düşünüyor.

Uzayda Merkeziyetsiz Yönetim

Blokzinciri teknolojisi, özellikle 1967 tarihli Dış Uzay Antlaşması ülkelerin yargı yetkilerini Dünya ile sınırladığı için uzayda çalışma kuralları oluşturmada da önemli bir role sahip olabilir. Ay’da, Mars’ta veya ötesinde faaliyet gösteren şirketler, uzayda bir denetleme yetkisi olmadan birbirleriyle nasıl etkileşime girecek?

Akıllı sözleşmelerle yönetilen uzay faaliyetlerinde yer alan gelecekteki bir şirketler konsorsiyumu buna cevap olabilir. Üzerine düşünülmüş bir akıllı sözleşme yönetimi tarafların uyması gereken kuralları ve olası cezaları otomatik olarak belirleyebilir ve uygulayabilir. Teknoloji olgunlaştıkça akıllı sözleşmeler uydu operatörlerinin birbirlerine uygulanabilir taahhütlerde bulunmasını sağlayabilir ve neredeyse kendi kendilerinin düzenlenmesine imkân tanıyabilir.

Nihayetinde birçok uzay girişiminde görülen blokzinciri teknolojisinin rolü henüz tam manasıyla belirlenmiş değil, ancak uzaydaki ademi merkeziyetçilik özellikleri gelecekteki değerlendirmeler için önemli bir bakış açısı olabilir.

NASA uydu iletişimi için blokzincirini araştırıyor

KaynakDecrypt