NASA uydular arası iletişim için blokzinciri teknolojisinin kullanımını araştırıyor. Blokzinciri kullanımı, uyduların kendi takımyıldızıyla ilgili paylaşılan verileri depolamasına ve aralarındaki otonom iletişimi mümkün kılacak.

“Blokzinciri ile Uzay İletişimini Yeniden Yapılandırma ve Haritalama” (SCRAMBL) adıyla bilinen proje, NASA’nın ‘Küçük İşletme Teknoloji Transfer Programı’ kapsamına giriyor. NASA bu program kapsamında seçilecek proje için 124 bin dolar değerinde fon ayırmıştı. SCRAMBL projesini de ödülü alan Orbit Logic geliştiriyor.

SCRAMBL, aynı takımyıldızdaki uyduların o takımyıldızıyla ilgili verileri saklayıp paylaşmasına imkan tanıyor. Bu da uydular için özerk iş birliğine izin verirken, sistem düzeyindeki ihtiyaçlara ve hedeflere katkıda bulunmaya devam edecek.

Çözümün blokzinciri algoritması, herhangi bir NASA uzay aracının diğer düğümlerle iletişim kurmanın en etkili yöntemini özerk olarak belirlemesine olanak tanıyacak. Ayrıca uzay aracının, herhangi bir iletişim kesintisinin veya kopukluğun üstesinden gelmesine de imkan sağlayacak.

NASA bir süredir blokzinciri teknolojisine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. SCRAMBL, uzay ajansının desteklediği 3. blokzinciri projesi. Geçtiğimiz yıllarda da aynı program aracılıyla blokzinciri tabanlı projelere destek veren NASA, 2 yıl önce veri gizliliği odaklı bir blokzinciri projesinin prototipini yürütmüştü. 2019 yılında blokzinciri ve dijital para birimlerine yönelik deneyimi olan veri bilimcilerini işe alan NASA’nın blokzinciri teknolojisine olan ilgisi bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Astronot Chris Hadfield, blokzincirini uzaya taşımak istiyor

KaynakCoinGeek