Merkeziyetsiz bir yayın platformu olan Audius, bir yatırım grubundan 3,1 milyon dolarlık destek aldı. Şirket Spotify’a benzer abonelik servisini blokzinciri üstüne taşımayı hedefliyor.

Multicoin Capital, Blockchange Ventures, Coinbase Ventures ve Pantera Capital’den oluşan bir yatırım grubundan 3,1 milyon dolarlık stratejik fonlama turunu tamamladığını açıklayan Audius bütünüyle merkeziyetsiz ve yenilikçi bir iş modeli ile müzik endüstrisine yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor.

Müzik endüstrisindeki mevcut iş modeli, yaratıcıları önemli ölçüde küçümsüyor ve yeni sanatçıları desteklemekte başarısız oluyor. Spotify ve Apple Music ve plak şirketleri gibi dağıtım kanalları, akış (stream) ve parça satışlarından elde edilen gelirlerin çoğunu alıyor, geriye kalan paydaşların komisyonları da düşülünce sanatçılar satışlardan yaklaşık yüzde 12 gibi çok düşük bir pay alabiliyor.

Audius, dinleyiciler ve içerik oluşturucular arasında doğrudan bir bağ kuran, mevcut platformlarının etkisini ortadan kaldırmayı hedefleyen merkeziyetsiz bir müzik dağıtım platformu. Sanatçılar, içeriklerini Audius blokzinciri ağı üstünde ücretsiz olarak barındırabiliyorlar.

Temel altyapıda iki tane belirteç (token) yapısı bulunuyor. Audius belirteçi sistemin işletilmesini ve yönetişimini sağlarken, sabit akçe (stablecoin) olarak tasarlanan Loud belirteçi dinleyicilerin müzik içeriklerine erişmesine imkan sağlıyor.

Sanatçılar kurulan bu yapı üstünde, akışlarından elde edilen tüm gelirlerin yüzde 90’ını kazanıyor ve fiyatlandırmalar akışa, sanatçı üyeliğine, bireysel parça satın alımlarına, albüm koleksiyonlarına ve daha fazlasına izin verecek şekilde özelleştirebiliyor. Bu, dinleyiciler ve içerik oluşturucular arasında doğrudan bir ödeme kanalı oluşturarak erken dönem sanatçıları daha iyi desteyecek bir model sunuyor.

Audius’un dinleyici arayüzü blokzinciri teknolojisinin karmaşık yapısından oldukça uzak ve  platformda müzik dinlemek için teknik bir altyapıya gerek yok; uygulama tıpkı diğer web tabanlı akış hizmetlerine benzer şekilde sunuluyor.

Bugün platformda 250 binden fazla abone, 40 binden fazla sanatçı ve blokzinciri ağı üstünde 80 binden fazla parça var. Platformdaki tüm akışlar şu anda ücretsizdir, ancak Audius yakın bir zamanda ücretli altyapısını da yayınlayacak.

Audius, oldukça bürokratik bir endüstri için ademi merkeziyetçiliğin en umut verici uygulamalarından birini sunuyor. Sanatçıları teşvik eden gelir modeli erken dönemde sektöre giriş önündeki birçok engeli ortadan kaldırıyor.

Spotify, Apple Music ve benzeri servislerin gelecek günlerde iş modellerini tekrar elden geçirmesi gerekecek gibi görünüyor.