Avrupa Birliği (AB), kara para aklama yasa tasarısı metninde NFT’lerle özel olarak ilgilenmeyi planlıyor.

Geçtiğimiz aylarda kamuoyuyla paylaşılan MiCA (Markets in Crypto Assets) Yönetmeliği ile kripto alanında bir dizi protokol sunan AB, bu kapsama NFT’leri de dahil etmeye hazırlanıyor.

“NFT platformları, herhangi bir hizmet sağlamadığı müddetçe MiCA Yönetmeliği kapsamındaki hizmet sağlayıcılarının içerisinde yer almaz” ifadesi dikkat çekmişti. AB Parlamentosunda söz konusu kararın yeniden ele alınması, bir nevi güncellemesi isteniyor. Bu noktada kara para aklama ve terör finansmanı risklerinin azaltılması esasıyla NFT’lerle ilgili ayrı bir başlık açılabileceği kaydediliyor.

Yapılmak istenen değişikliklerin 28 Mart 2023 tarihinde AB Parlamento komisyonu tarafından oylanacak. Devamında tüm yasanın oylanacağı biliniyor. En nihayetinde ise yasa tasarısı, genel kurul oylamasına gidecek.
Dikkat çekici bir gelecek vizyonu sunan MiCA’da özetlenen yeni kuralların muhtemelen en erken Şubat-2024’te uygulamaya girmesiyle, kural koyma ve uygulama sürecinin daha sonra başlayacağı anlamına geliyor.

Öte yandan NFT’lerle ilgili tartışmalar hız kesmiyor. İlk kez 2022’de kara para aklama yasası kapsamına dahil edilen NFT’lere ilişkin ifadelerin ‘yeterince kesinlik’ ifade etmediği yönünde eleştiriler gelmişti.
Dolayısıyla AB, son adımları ile birlikte daha keskin kararlarla kamuoyunun karşısına çıkabilir.

MiCA hakkında daha fazla ayrıntı için buraya tıklayınız.