Avrupa Blokzinciri Hizmetleri Altyapısı’nın (EBSI) ilk Belçika düğümü yayınlandı. EBSI’ın hedefi, Avrupa Birliği içinde sınır ötesi kamu hizmetlerini güvenlik ve gizlilikle sağlamak.

2018’de AB üye ülkeleri, Avrupa Blokzinciri Altyapısı’nı ve işbirliğini oluşturmak için Avrupa Blokzinciri Ortaklığı’nı (EBP) kurmuştu. Şu anda EBP’nin 30 üyesi bulunuyor. Üye ülkelerin arasında Birleşik Krallık, Norveç ve Lihtenştayn dışında hepsi Avrupa Birliği üyesi.

Belçika düğümü, internet sağlayıcısı Belnet tarafından kuruldu. IT hizmetleri şirketi Smals da Belçika için ikinci EBSI düğümünü kuruyor. EBSI, Avrupa Komisyonu tarafından öngörülen kullanım durumlarını desteklemek için Avrupa genelinde bir blokzinciri düğümleri ağı olarak tasarlandı.

Şu anda EBSI’ın her biri bir üye ülke ve bir kullanıcı grubu tarafından yönetilen 4 spesifik kullanım senaryosu bulunuyor. Bu kullanım senaryoları, veri bütünlüğünü kanıtlamak için noter tasdiki, güvenilir eğitim kimlik bilgileri için blokzinciri diplomaları, kullanıcılara kendi verileri üzerinde kontrol sağlamak için kendi kendini yöneten bir Avrupa kimliği ve sınır ötesi ticaret, vergi ve diğer sistemler için güvenilir bir veri paylaşımını içeriyor.

Mevcut kullanım senaryoları geliştirilirken, EBP Politika Grubu’nun 2020 için yeni kullanım vakalarını da yakında açıklaması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu, Avrupa düzeyinde minimum sayıda EBSI düğümü işletiyor. Üye devletler de EBSI düğümlerini ulusal düzeyde işletecekler. Belnet, Avrupa’yı kapsayan bir blokzinciri düğümü ağı oluşturarak farklı AB üyeleri tarafından 30 başka düğümün kurulmasını beklediğini söyledi. Tüm bu düğümler verileri doğrulayabilecek ve bloklar oluşturabilecek.

KaynakLedgerInsights