Bir araştırmada ofisin sanal gerçeklikteki varlığının verimsizlik, stres ve kaygıya neden olduğu sonucuna ulaşıldı…
Metaverse’ün yaklaşıyor olması gerçekte ne anlama geliyor? Şüphesiz sanal DJ setleri, arsalar ve Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in kendi avatarının sosyal medyadaki varlığının ötesinde şimdilik konuşulanlar ünlü Black Mirror dizisini izliyormuş gibi hissettiriyor.
Gerçek şu ki metaverse’e günümüzde sosyal medyada olduğu gibi genel bir ‘dahil oluş’ söz konusu olana kadar birçok şey soyut bir olasılık hissinden öteye geçmeyecek. Zira geniş kapsamlı uygulamaların çoğu teorik kalıyor, bu nedenle vaat edilenin günlük yaşamlara tam anlamıyla entegre olduğunu düşünmek oldukça güç…
İş dünyası gündeme geldiğinde ofisler giderek dijitalleşiyor, hibrit çalışma gibi pandemi sonrası eğilimler yaygınlaşıyor. Gelecekte metaverse’ün iş yerleri ile çalışanlar arasındaki bağlantıyı oluşturacağı yönünde güçlü beklentiler var. Öte yandan şimdilik metaverse’e ilişkin diğer birçok konu gibi teoride seyreden bu beklentilere dair ilginç bir ‘deneme’ gerçekleştirildi…
Almanya’daki Coburg Üniversitesi’nde gerçekleştirilen deneyde “sanal gerçeklik (VR) ofisi” test edildi. Çalışanlar tamamen sanal gerçeklikte bir hafta geçirdi. Süre boyunca görev yükünün yüzde 35 arttığı ortaya çıktı. Dahası hayal kırıklığı yüzde 42 ve kaygı da yüzde 19 oranında artmıştı. Genel itibarıyla ofisin sanal gerçeklikteki varlığının verimsizlik, stres ve kaygıya neden olduğu sonucuna ulaşıldı.
İlginizi Çekebilir: Metaverse ve çok konuşulan ‘arsa’ gündemi