TÜBİTAK BİLGEM’in düzenlediği 2. Ulusal Blokzincir Çalıştayı’nda sahne alan Barış Özistek, Blockchain Türkiye platformu sayesinde Türkiye’nin bu teknolojiyi yolun başında yakaladığını belirtti.
Blockchain Türkiye Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özistek, 25-26 Eylül tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 2. Ulusal Blokzincir Çalıştayı‘nda sahne aldı ve Türkiye’nin blockchain alanında yaptığı çalışmaları özetledi. BCTR’de yayınlanan etkinlik videosunda internetin ilk ortaya çıktığı 1989 yılı ve sonrasını, bugünkü blockchain’in yayılımıyla kıyaslayan Özistek şöyle konuştu:
“O dönemde interneti duymakla kalmayıp, bu teknolojiyle tanışmak ve üzerinde çalışmalar yapabilmek insanlar için büyük bir şanstı. Bugün benzer bir durum blockchain için geçerli. İnternet bugün 30 yaşını doldurdu ve bu süre boyunca ortaya çıkan en önemli teknolojilerden biri blockchain oldu.”
Blockchain teknolojisi üzerinde yapılan geliştirmeleri “toprak yola” benzeten Özistek, “Bunun üzerine asfalt yol yapılacak, daha sonra otobanlar inşa edilecek. Nasıl ki 1990’lı yıllarda insanların internetin bugün geleceği noktayı hayal etmesi imkansızsa, blockchain’in de gelecekte neler ortaya çıkaracağını hayal edemiyoruz.” dedi.
Kamu ve özel sektörden 70 şirket blockchain için çalışıyor
Türkiye’nin blockchain teknolojisini henüz yolun başında yakaladığını kaydeden Özistek, dünyada bu alanda yaşanan en büyük zorluğun günlük hayat içinden uygulama çıkarabilmek olduğunu vurguladı ve ekledi:
“Blockchain Türkiye platformunda özel sektörden, kamudan ve akademiden katılımcılarla önümüzdeki zorlukları aşmayı hedefliyoruz. Blockchain Türkiye platformu sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada öncü bir role sahip. Çünkü bu platform sadece kripto paraya değil; bankacılık, finans, otomotiv ve lojistik gibi çok farklı sektörleri bir araya getiren bir platform. Bunun dünyada da nadir örneği bulunuyor. Blockchain Türkiye platformu üyesi olan 70’i aşkın şirket, teknolojide Türkiye’nin dünyayı yakalaması ve hatta geçmesi adına çok büyük emek harcıyor.”
Blockchain, Türkiye’nin gündeminde
Cointelegraph’ın geçtiğimiz hafta yer verdiği habere göre, 2. Ulusal Blokzincir Çalıştayı’nda dikkat çeken bir diğer konuşma, TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nde (UEAKAE) eKimlik Uygulamaları Bölüm Yöneticisi Dr. Oktay Adalıer tarafından gerçekleştirilmişti. E-Kimlik Türkiye başlıklı bir konuşma yapan Adalıer, TÜBİTAK BİLGEM’in blockchain tabanlı bir dijital kimlik doğrulama sistemi üzerinde çalıştığını belirtmiş ve detayları paylaşmıştı.
Dijital kimlik uygulamasının yanı sıra, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da blockchain’i önemli bir gündem maddesi olarak görüyor. Öyle ki, geçtiğimiz günlerde yayınlanan Strateji 2023 belgesine göre bir Ulusal Blockchain Altyapısı kurulması hedefleniyor. Bu altyapıyla birlikte, özel sektör ve kamudaki farklı pilot projeler için yasal düzenlemelerin esnetileceği “sandbox” ortamları oluşturulması planlanıyor.
Cointelegraph Türkçe / İçerik ve görsel telif hakkı Cointelegraph’a aittir.