Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) çatısı altında bir inisiyatif olarak kurulan Blockchain Türkiye Platformu (BCTR), yönetişim süreçlerini blokzinciri altyapısına taşıyacak BCTR App tanıtımını gerçekleştirdi.

8 Haziran 2018’de kurulan ve kısa sürede 70’in üstünde üye sayısı ile önemli bir başarıya imza atan Blockchain Türkiye Platformu, adem-i merkeziyetçi sisteme bölgesinde liderlik eden bir Türkiye yaratma vizyonu ve Türkiye’de sürdürülebilir blockchain ekosistemi oluşturma vizyonu ile iki yılı aşkın süredir başarıyla faaliyetlerine devam ediyor.

BCTR, 6 Ekim 2020 günü gerçekleştirdiği üyelerine özel bir etkinlik ile yönetişim altyapısını, vizyon ve misyonuna uygun şekilde, adem-i merkeziyetçi bir uygulama platformuna taşımak üzere ilk adımı attı. Gerçekleştirilen özel etkinlikte tanıtımı yapılan BCTR App ile BCTR bünyesindeki faaliyetler, Stellar Blockchain ağı altyapısı üzerinde çalışan bir uygulamaya taşınıyor.

Öncelikle BCTR üyelerine özel erişime açılan uygulama, web tarayıcılar ile Google Play ve App Store üzerinde yayımlanan mobil uygulamalar ile kullanılabiliyor. BCTR App, mobil uygulamalarının birer blokzinciri cüzdanı olarak kullanıcısının kimliği ile eşleşmesi sonrasında, BCTR App kullanıcıları BCTR platformundaki faaliyetler hakkında bilgi sahibi olabiliyor ve yönetişim süreçlerine yine doğrulanmış kimlik bilgileri ile katkı sağlayabiliyor.

Öncelikle, BCTR yeni üyelerinin platform katılımı için demokratik bir oylama özelliği sunan  BCTR App, aynı zamanda organizasyon altında yer alan Çalışma Gruplarının toplantılarını düzenlemesi, notlarını ve belgelerini paylaşması ve raporlarını yayımlaması için de kullanılacak.

BCTR Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “Yeni düşünce tarzını BCTR çatısı altında bir uygulamaya dönüştürme fikri, organizasyonumuzun ilk Yürütme Kurulu ve operasyon ekibinin bir hedefiydi. Yaklaşık bir senelik bir çalışma ile bu hedefimiz artık somut bir hal aldı. Bugün ilk adımı atarak, organizasyonumuzun yönetişim modelini blockchain tabanlı bir yapıya taşıyoruz” diyerek uygulamanın önemini vurguladı.

BCTR App, ilerleyen dönemler içinde BCTR’nin tüm yönetişim altyapısını blokzinciri altyapısına taşımasını mümkün kılacak. Bu süreçle alakalı olarak TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin, “Yenilikçi iş yapış modellerinin önündeki zorlukları gidermek misyonumuzun bir parçası. Bunu en iyi şekilde anlamak için bu modelleri kendi içimize entegre etmemiz gerekiyordu. İnanıyorum ki BCTR App, blokzinciri teknolojisine yönelik yeni yönetişim modellerini anlamak ve anlatmak için, en doğru adım oluyor” ifadelerini kullandı.

BCTR App şu anda sadece BCTR üyelerine özel olarak yayımlandı ancak ilerleyen dönemlerde üyelik başvuruları, bireysel kayıtlar ve platformun faaliyetlerini şeffaf şekilde takip etmek isteyen tüm kullanıcılar için erişime açılacak.