Bankalararası Kart Merkezi, Veri Park ve Microsoft işbirliğiyle hayata geçirilen belgem.io projesi için “belgemi.io – Herkes İçin Blokzincir” Faz -2 raporu yayımladı. belgem.io’nun yaptığı çalışmalarının detaylarını içeren raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Yönetici özetini okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Blokzincir, dijital dünyada kimliklendirme ve yetkilendirme gibi güvene dayalı işlemler için matematiğin bilimselliğine dayanan alternatif çözümler sunan ve bu konularda merkezi yöneticilere duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran bir teknolojidir.

Blokzincir teknolojisi;

  • Dijital ilişkileri güvence altına aldığı ve düzenlediği için, gelecekte internet işlemlerinin belkemiği olarak gösterilmektedir.
  • Verinin gizliliğini kriptografi ile sağlar ve veri transferlerini üçüncü kişilerin kontrolünü gerektirmeksizin güvence altına alır.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Microsoft ve VeriPark ortaklığı tarafından hayata geçirilen belgem.io uygulaması ile sertifikalar, blokzincir altyapısında güvenli ve değiştirilemez bir şekilde saklanmakta, belge sahibi kişiler tarafından istenilen kurum veya kişilerle paylaşılabilmektedir. Güvene dayalı iş modellerinin aracısız olarak kurulmasını sağlayan blokzincir teknolojisi hakkında deneyim kazanmak, kurumlar açısından önemli bir konu haline gelmiştir. Bu sebeple teknolojinin daha iyi anlaşılmasını sağlamanın ve ilgili araçların olgunluk seviyesini ölçmenin yanı sıra teknoloji ile ilgili kazanılan deneyimlerin ekosistem ile paylaşılması da projenin başlıca amaçları arasında yer almaktadır. Kullanım senaryosunun ilk fazında tercih edilen Ethereum blokzincir platformu, temel inovasyonu olan Ethereum Virtual Machine (EVM) sayesinde akıllı sözleşmelerin blokzincir dünyasına girmesini sağlamıştır. Kod işleme esnekliği sağlayan Ethereum platformunda Solidity programlama dili kullanılarak Truffle framework ile akıllı sözleşmeler test edilmiş ve geliştirilmiştir. belgem.io, Microsoft Azure üzerinde Ethereum Proof-of-Authority Consortium ürünü kullanılarak dünyada geliştirilen ilk uygulamalardan biri olma özelliğine de sahip olmuştur. Bu ürün sayesinde blokzincir oluşturma ve düğüm ekleme işlemleri kısa sürede tamamlanmıştır. Madencilik gerektirmeyen Proof-of-Authority mutabakat algoritması, yönetişim portali ve blok üretim hızıyla ihtiyaçları tam olarak karşılamıştır. belgem.io’nun ikinci fazında ise yeni bir blokzincir platformu arayışına başlanmış ve JPMorgan’ın kurumsal Ethereum olarak adlandırılan Quorum blokzincir platformu tercih edilmiştir. Azure Blockchain Service üzerinde konumlandırılan Quroum ile birlikte Istanbul Byzantine Fault Tolerance (IBFT) mutabakat algoritması devreye alınmış ve akıllı sözleşmeler güncellenerek yeniden kodlanmıştır.

Dijital belgelerin doğruluğu ise asimetrik kriptografiyle sağlanmıştır. Hassas veri yönetiminde ise Azure’un Key Vault ürünü kullanılmış ve blokzincir üzerinde hassas veri tutulmayan bir yapı inşa edilmiştir. belgem.io uygulamasında kimlik doğrulama süreçlerinde kurumlar, Ethereum 5 dünyasının cüzdanı olan MetaMask ile doğrulanmaktadır. Kullanıcıların bilgileri ise ilk fazda BKM Express ile doğrulanmaktayken, belgem.io’nun ikinci fazı kapsamında BKM Express’e ek olarak MERNİS, Plum ve Kimlik Erişim Cihazı ile kimlik doğrulama akışları da denenmiştir.

belgem.io’yu geliştirme aşamasında öğrenilenlerin detayını bu raporda bulabilirsiniz. TÜBİTAK BİLGEM, TSPB (Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği) gibi kurumların da düzenledikleri eğitim ve organizasyonlara ait sertifikaları dağıttığı belgem.io için alınan geri bildirimler, bizleri yeni teknolojileri denemeye ve paylaşmaya teşvik ediyor. BKM olarak bunu kendimize bir görev olarak addettiğimizi paylaşarak, okumakta olduğunuz bu raporun tüm ekosisteme faydalı olmasını dileriz.

Herkes İçin Blokzincir – Faz II