Birleşik Krallık’ta (UK) blokzinciri uygulamalarına yönelik uyuşmazlıkların çözümünü de ilgilendiren yeni bir doküman yayımlandı.
UK Jurisdiction Taskforce tarafından hazırlanan “Dijital Uyuşmazlık Çözüm Kuralları” dokümanı, kripto varlıklar, akıllı sözleşmeler ve blokzinciri uygulamaları gibi yenilikçi dijital teknolojilerle ilgili yasal uyuşmazlıklara daha hızlı ve daha uygun maliyetli çözümler sağlamak ve işletmeler arasında bu teknolojilerin benimsenmesi konusunda güveni artırmak için tasarlanmış bir doküman.
Bahsi geçen teknolojilerin kullanımı son yıllarda hızla artıyor. Örneğin JP Morgan, akıllı sözleşmelerin kullanımından düzenli olarak yararlanan birçok büyük ölçekli şirketten yalnızca biri. Akıllı sözleşmelerin bu tür işletmeler için sunduğu ticari faydaların arasında gelişmiş güvenlik, verimlilik ve taraflar arasındaki sözleşmelerin uygulanmasında maliyet düşüşü dahil olmak birçok şey yer alıyor.
Ancak sunduğu faydalara karşın şimdiye kadar, bu tür teknolojilerle ilgili yasal uyuşmazlıkların nasıl çözülmesi gerektiği konusunda çok az tutarlılık vardı. Bu da daha uzun ve daha maliyetli süreçlere yol açtı.
Avukatlar, teknik uzmanlar, finansal hizmetler ve ticari taraflar tarafından hazırlanan Dijital Uyuşmazlık Çözüm Kuralları bu teknolojiler bağlamında ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde çözülmesini kolaylaştırmayı hedefliyor.
Birleşik Krallık, gelişmekte olan bu teknolojilerin yasal altyapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalarda küresel olarak ön saflarda yer alıyor.
UK Jurisdiction Taskforce Başkanı Sir Geoffrey Vos’un konuya yönelik açıklamaları şöyle: “UK Jurisdiction Taskforce tarafından çığır açan Dijital Uyuşmazlık Çözüm Kurallarının yayınlanmasını memnuniyetle karşılıyorum. Uluslararası ticaret hızla dijital dokümantasyon ve zincir içi akıllı sözleşmelerin kullanımını benimsiyor. Kurallar, dijital kaynaklı ihtilafların hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde çözülmesi için bir süreç sağlamayı amaçlıyor. Küresel işletmelere yeni dijital teknolojileri benimseme ve kullanma konusunda daha fazla güven vereceklerini umuyoruz.”
Yayımlanan dokümanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.