CBDC’lere yönelik gizlilik endişeleri artarken Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) yetkilisi Cecilia Skingsley, merkez bankalarının kişisel verilerle ilgilenmediğini ve görünüşte ulusal dijital para birimlerini çevreleyen gizlilik endişelerini gidermeyi amaçladığını söyledi.

BIS, ödemelerin geleceğine hazırlanmak için dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) üzerinde çalışmaya davet ediyor.

Bununla birlikte, ABD ve Avrupa Birliği gibi büyük bölgelerdeki para otoriteleri, CBDC yayınlama planları konusunda giderek artan eleştirilerle karşı karşıya. Asıl endişe, vatandaşların gizliliğinin korunup korunmayacağı ve nasıl korunacağına yönelik.

Yakın tarihli bir BIS raporu, gizliliğin sağlanmasının, katılımcıların gizliliğe duyarlı ürünler satın alırken CBDC kullanma isteklerini yüzde 60’a kadar artırdığını gösterdi. Eğer mahremiyet korunursa halk da ABD doları veya İngiliz sterlini gibi itibari para birimlerinin dijital versiyonlarını kullanma konusunda kendini daha iyi hissedecek.

Skingsley, dünya çapındaki merkez bankalarıyla çok sayıda CBDC araştırma projesinden sorumlu olan BIS’in İnovasyon Merkezi’nin başkanı. Skingsley, Atlantik Konseyi’nin Washington DC’deki CBDC konferansında konuşurken gizlilik korkularına değindi ve halkı teknolojik yeniliklere açık kalmaya çağırdı.

Skingsley, bir CBDC’nin tasarımını düşünürken insanların aynı zamanda seçim, katılım ve istikrar konusundaki zor sorularla da boğuşmak zorunda kalacağını söyledi. Ancak “inovasyon genellikle bizi yeni yerlere götürür ve yeni bir teknolojik atılım gerçekleşene kadar orada olmayan olasılıkların önünü açar” diye ekledi.

Bazı insanlar perakende CBDC’lerin banka hücumlarına yol açabileceğinden de endişe ediyor. Bu da çok fazla insanın aynı anda parasını çekmesi ve bankaların likiditesine baskı oluşturması anlamına geliyor. Skingsley, etkili kriz yönetimi araçlarıyla ve fon çekme limitleri gibi doğru kısıtlamalarla CBDC’lerin “bankaya hücum” olasılığını mutlaka artırmayacağını söylüyor.

Nubank’in blockchain altyapısı Paxos ile sağlanan hizmeti 1 milyon kullanıcıya ulaştı

KaynakCoinDesk