Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Genel Müdürü Agustin Carstens, DC Fintech Week etkinliğinde yaptığı bir konuşmada CBDC’lerle ilgili olarak, “Toptan satış düzeyinde modern bir CBDC oldukça hızlı bir şekilde geliştirilecek ve muhtemelen yakında dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaya başlanacak” ifadelerini kullandı.

Carstens, kullanımı sınırlı toptan merkez bankası dijital para birimlerinin (wholesale CBDC), tüketicinin erişebileceği perakende CBDC’lerde var olan birçok komplikasyona sahip olmadığını belirtti. Bu da toptan CBDC’lerin çok daha kolay yaygınlaşabileceği anlamına geliyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında BIS, tokenize banka mevduatları ve toptan CBDC’nin aynı altyapı üzerinde bir arada bulunduğu ve bankalar arası ödemelerin toptan CBDC kullanılarak yapılmasına olanak tanıyan Unified Ledger konseptini resmen başlatmıştı.

Etkinlikte Unified Ledger konusuna da değinen Carstens öncelikle ulusal bir altyapının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Carstens’e göre uluslararası koordinasyonun karmaşıklığı göz önüne alındığında yerel uygulama daha hızlı ve daha çabuk olacak.

İlk toptan CBDC’yi başlatma ihtimali olan ülkelerin başını İsviçre çekiyor. Ülkede şu anda bir pilot uygulama yürütülüyor. Kurulan altyapı, CBDC için olmasa da tokenize para için halihazırda kullanıldı. AB’nin de önümüzdeki yıl toptan CBDC denemelerine başlaması bekleniyor. Öte yandan Güney Kore de yine bu konuda öncü olması beklenen ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor.

BAE ve Hindistan CBDC testlerini birlikte gerçekleştirecek

KaynakLedger Insights