Türkiye’de nakitsiz toplum hedefiyle çalışan Bankalararası Kart Merkezi’nin CEO’su Soner Canko, “Bitcoin ve kripto paranın gelecekte ödeme sistemleri arasında yer almaması imkansız.” diye konuştu.

YouTube üzerinde yayınlanan Kriptometre‘de 29 Ekim tarihli programa BtcTurk CEO’su Özgür Güneri ile birlikte konuk olan “Dijital CEO” unvanlı Soner Canko, ödeme teknolojilerinin dünden bugüne aldığı yolu anlattı ve gelecek öngörülerinde bulundu.

Bitcoin ve kripto para teknolojilerinin mevcut ödeme sistemleriyle uyum içinde çalışacağı bir gelecek tasvir eden Canko şöyle konuştu:

“Ödeme sistemleri tamlamasını yaparken biz bir sistemden bahsediyoruz. Hayatın akışını yürütebilmek için bir sistematik kurguluyoruz. Bu sistemin içinde kullanılacak para biriminin altın, gümüş, nakit, kart veya kripto para olması çok fark etmiyor.

Alışveriş için kullanılacak malzemenin ne olacağına dünya nüfusu karar verecek. Bitcoin’in artılarını ve eksilerini de 7 milyarlık bu nüfus ölçüp tartıyor.”

Paranın formu hızla değişiyor

Dünyada yüzyıllar boyu demir ve madeni paranın ödeme aracı olarak kullanıldığını hatırlatan Canko, 20. yüzyıldan itibaren nakit para, manyetik kart, çipli ve son olarak temassız kartın hayatımıza girdiğini kaydetti. Paranın her yeni formunda değişim sürecinin hızlandığına dikkat çeken Canko:

“Kripto paranın son 10 yıllık macerasına baktığımızda, bizim 60-70 yıllık uzun sandığımız değişim döneminin burada çok daha hızlı yaşandığını görüyoruz. Hayatın her alanında artan değişim hızı, paranın form değiştirmesine de yansımış durumda.”

Bitcoin güven sorununu çözüyor

Dünyadaki en önemli sorunların başında taraflar arası güvenin geldiğini vurgulayan BKM CEO’su, kripto paranın temelini oluşturan blockchain teknolojisiyle bu sorunun ortadan kaldırıldığını belirtti:

“Kripto paralar, dünyadaki bu güven sorununa çözüm ürettiği için talep görüyor. Ödeme sistemleri perspektifinden bakarken, kullanılan aracın ne olduğuna değil, ödeme işlemlerinin yapılabilmesine ve günlük yaşamdaki akışın sürdürülebilmesine odaklanıyoruz.

Geleceği tasarlarken hayatı daha güvenli, daha hızlı ve daha basit hale nasıl getirebiliriz diye düşünüyoruz. Bu nedenle kripto para dünyasıyla çok uyumlu bir yapımız var. Çünkü iki taraf için de daha güvenli, daha hızlı, daha basit ve daha ekonomik özelliklere sahip olmak çok önemli.”

Facebook Libra ile ödeme sistemlerini hedefliyor

Ödeme teknolojilerindeki potansiyele değinen BtcTurk CEO’su Özgür Güneri ise Libra’dan örnek vererek şu sözleri söyledi:

“Facebook, kendi kripto parasını çıkarırken, finansal hizmetler ve ödeme sistemlerinin bir parçası olmayı, hatta bu sistemi domine etmeyi hedefliyor. Facebook’un asıl hedefi kripto para çıkarmak değil, günlük hayatın içindeki tüm ödeme sistemlerine paydaş, oyuncu ve hatta pazar hakimi olarak girmektir. Bunun için kripto parayı bir araç olarak kullanıyor.”

Blockchain, Türkiye’de kurumların gündeminde

Bankalararası Kart Merkezi aynı zamanda geçtiğimiz hafta 1. yılını kutlayan Blockchain Türkiye Platformu‘nun kurucu üyeleri arasında yer alıyor. BKM CEO’su Soner Canko, 24 Ekim günü gerçekleşen etkinlikte blockchain alanında yapılan çalışmaları şöyle özetlemişti:

“Ülkemiz adına büyük bir fırsat olan blockchain yöntem ve bilgisi geliştirmek için daha fazla Ar-Ge, iş birliği, bilgi paylaşımı yapmak, daha çok eğitim ile insan kaynağı yetiştirebilmek son derece önemli. Tüm bu başlıkları bir araya getirebilmek için kurulan Blockchain Türkiye Platformu’nun ilk yılındaki veriminin her geçen yıl katlanarak artmasını, sektöre daha da fayda katmasını diliyorum.”

Cointelegraph Türkçe / İçerik ve görsel telif hakkı Cointelegraph’a aittir.