Mobil telefon pazarından büyük ölçüde çekildikten sonra daha niş alanlara yönelip bir siber güvenlik şirketine dönüşen Blackberry, sağlık sektörüne sunduğu yeni çözümünde Blockchain’den faydalanıyor.
Özellikle kurumsal akıllı telefon pazarında bir dönem pazarı domine eden Blackberry, artan rekabet karşısında bu pazardaki varlığını azaltmış ve kendi işletim sistemini kullandığı telefon üretimini bırakıp Android tabanlı ama güvenlik öncelikli modellere yönelmişti.
Bu dönüşüm sonrasında yine güvenlik odaklı ancak daha niş alanlara yönelen şirket kısa bir süre önce kuantum bilgisayarları kullanan siber saldırganların günümüz sistemlerini kolayca ele geçirmesini önleyen bir çözümünü duyurmuştu.
Şirketin son yeniliği ise Blockchain’i de içeriyor ve sağlık sektöründeki veri güvenliğine odaklanıyor. Blackberry Spark olarak adlandırılan yeni platform ilk olarak Nesnelerin İşletmesi (EoT) adını verdiği bir sistemle korunan hasta bakım hizmetleri. Bu alanda küresel dağıtım yöntemini dönüştürmek ve daha güvenli hale getirmek isteyen Blackberry’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su John Chen, konuyla ilgili olarak; “Güvenlik, veri gizliliği ve iletişim sektöründeki uzmanlığımızı, otomotiv, fnans hizmetleri ve kamu gibi regülasyona tabi sektörlerden biri olan sağlık sektöründeki en büyük zorluklardan biriyle başa çıkmak için kullanıyoruz.” görüşünü paylaşıyor.
Şirket, tıbbi verilerin depolanması ve paylaşımı için yüksek güvenliğe sahip küresel bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyor. Bu kapsamda ONEBIO tarafından sağlanan bir Blockchain platformunu kullandığını açıklayan Blackberry, verilerin hastalar, laboratuvarlar ve biyometrik cihazlar tarafından sisteme eklenebileceği ve anonim olarak verilerin araştırmacılarla paylaştırılabileceği bir platform sunuyor.
Blackberry’nin yeni çözümünü sunduğu ilk kurum ise Global Commission. Kurum, nadir hastalıklara sahip çocuklar için tanı problemini sona erdirme odaklı bir çalışma yürütüyor.