Gönenç Gürkaynak, İlay Yılmaz, Burak Yeşilaltay ve Berk Bengi tarafından birlikte kaleme alınan akademik bir çalışma, blockchain teknolojisinin hukuki yönünü ele almakla birlikte özellikle fikri mülkiyet alanına odaklanıyor.

Blockchain teknolojisinin önümüzdeki yıllarda, yaşamlarımız üzerinde muazzam bir etkisi olacak devrimci teknolojilerden biri olarak algılandığı bir dönemdeyiz. Bu çerçevede blockchain’i çevreleyen pek çok hukuki sorular bulunuyor; Blockchain teknolojisini kullanmak yasal mıdır? Blockchain hukuk açısından güvenilir mi? Herhangi bir mahkeme, kararlarında blok zincirinde saklanan bir kaydı delil kabul edebilir mi? Bu teknoloji, yasal ve mülkiyet haklarının korunması ve uygulanması için kullanılabilir mi?

Blockchain tarafından sunulan teknolojik gelişmeler, fikri mülkiyet (IP) yasaları dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde ve yasal alanlarda geniş kullanım alanları vaat ediyor. Akademik seviyede gerçekleştirilen bir çalışma, öncelikli olarak blockchain teknolojisinin IP hukukunun geleceği açısından sunabileceği olası fırsatlar üzerinde odaklanıyor ve fikri mülkiyet haklarının tescili, yönetimi ve uygulanması üzerindeki potansiyel etkilerini tartışıyor. IP ofislerinin işleyişini teşvik etmek, sahte ürünlerin tespitinde gümrük prosedürlerini güçlendirmek ve hak sahipleri tarafından IP hakları yönetiminin verimliliğini artırmak için blockchain temelli çözümlerin neler olabileceğini dikkate sunuyor. Makale, blockchain teknolojisinin ilerlemesinin önünü açmak ve bu teknolojinin ulaştığı insan sayısını arttırmak ve bugün kullandığımız çeşitli hizmet ve kayıt / işlem kanallarına başarılı entegrasyonu sağlamak için bazı öneriler sunarak sonlanıyor.

Detaylı çalışmalar ve öngörüler içeren makaleye buradan ulaşabilirsiniz.