Yayınlanan akıllı limanlar pazar araştırması raporuna göre blockchain teknolojisi 2019 – 2024 yılları arasında sektörde en hızlı büyüyen segment olacak.

Yayınlanan 142 sayfalık rapor, nesnelerin interneti (IoT), otomasyon, yapay zeka (AI) ve dünyanın her yerinde blockchain gibi yeni teknolojiler kullanarak süreçleri dijitalleştiren limanlara bakıyor.

Akıllı liman piyasasının sadece 5 yılda 3 kattan daha fazla büyümesi bekleniyor. Mevcut haliyle 1.7 milyar dola değerinde olan pazarın 2024’te 5.3 milyar dolar değerine yükselmesi bekleniyor. Bu büyümenin altındaki yatan temel teknolojinin ise blockchain olacağını tahmin ediliyor.

Konteyner firmaları dünyanın dört bir yanında milyonlarca ton kargo taşıdıkça takip ediliyor, uyumluluk kontrol ediliyor, işlem görüyor, sevkiyat ve varış için imza atıyorlar. Bu yoğun çaba, birçok limanın hala geleneksel kağıt tabanlı yöntemler kullandığı anlamına geliyor.

Neyse ki yayınlanan pazar araştırmasına göre yeni teknolojilerin olumlu etkileri bunun gibi olumsuzlukları bastıracak. Raporda yazan ifadeye göre: “Blockchain, iş birliği yapması gereken ama aynı zamanda rakip olan partiler için ideal bir teknoloji. Teknoloji, bilgilerin kontrolünü sağlamakla birlikte kullanıcının gizliliğini koruyor.

Rapor, akıllı limanların teknoloji, uygulama, kapasite, tür ve bölgeye göre dağılımını sunuyor. Liman altyapısının en önemli uygulama olduğu belirtilirken şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Asya Pasifik bölgesinin bu alandaki en büyük oyuncu olması bekleniyor.