IBM ve Danimarka merkezli lojistik devi Maersk’in kurduğu blokzinciri tabanlı küresel nakliye platformu TradeLens yeni iş ortakları kazanmaya devam ediyor. Son olarak platforma Türk terminal işleticisi Yılport Holding de dahil oldu.

İlk olarak IBM ve Maersk tarafından Nisan 2018’de kurulan TradeLens, konteynır taşıma ve nakliye için tasarlanmış küresel bir tedarik zinciri yönetimi platformu. İzinli bir blokzinciri kullanarak tedarik zinciri verilerinin güvenli ve değiştirilemez bir şekilde izlenmesine ve paylaşılmasına olanak tanıyan platform standartlara dayalı açık API’ler sağlayarak çalışıyor.

Cointelegprah’ın haberine göre 11 ülkede 22 terminal ve 6 kara terminalini işleten Yılport Holding, Temmuz 2020’de Türkiye’deki Gebze ve Gemport terminallerinin verilerini Tradelens’e entegre etmeye başladı. Entegrasyonun tamamlanmasıyla birlikte terminal işleticisi, varlıkların ve konteynır kargoların daha verimli yönetilmesine yardımcı olması için veri akışlarına erişebilecek.

TradeLens aracılığıyla, bu konteyner sevkiyatıyla ilgili verilere nakliyeciler, acenteler, liman operatörleri, gümrük yetkilileri veya finansal hizmet sağlayıcıları gibi tedarik zincirindeki bir dizi farklı paydaş izin verilen blokzincirinde erişebilecek.

Blokzinciri teknolojisi, işletmeler, kuruluşlar ve hatta hükümetler için COVID-19 krizinden sonra daha dayanıklı değer zincirleri geliştirmek adına önemli bir araç olarak görülüyor. Bu bağlamda şirketlerin çeşitli operasyonlarını geliştirmesi için sık sık blokzinciri teknolojisine başvurduğunu görüyoruz. Ayrıca, nakliye için küresel bir blokzinciri çözümü olan TradeLens’e Türkiye’den de ilgi olması teknolojinin ülkemizdeki adaptasyonu adına önemli br gelişme.

Dünyanın en büyük taşımacılık firmaları blockchain kullanacak

KaynakCointelegraph