Hindistan Ekonomi Bakanlığı yönlendirme komitesi tarafından yayınlanan yeni bir rapor blockchain teknolojisi ve ICO uygulamalarının finansal teknolojiler ve piyasalar üzerindeki etkisinin arttığını vurguluyor.
Hindistan geride bıraktığımız Temmuz ayında ülkedeki tüm kripto paralar ile alakalı işlemleri yasaklamıştı. Diğer yandan Ekonomi Bakanlığı yayınladığı yeni raporda blockchain teknolojisinin ve ICO gibi uygulamalarını finansal teknolojiler ve piyasalar üzerindeki etkisinin giderek arttığı vurgulanıyor.
Raporda, blockchain teknolojisinin Bitcoin gibi sanal para birimleri pazarları oluşturduğu, ancak temelindeki dağıtık defter sisteminin “kripto para birimleri” dışındaki potansiyel uygulamalara sahip olduğu kabul ediliyor.
Komite, Blockchain’in sınır ötesi ödeme, ticaret finansmanı, menkul kıymetlerin uzlaştırılması ve akıllı sözleşmelerin kullanımı gibi durumlarını dikkate alması gerektiğini vurguluyor.
Sınır ötesi ödeme kullanımında, “dijital belirteçlerin (token) çoklu para sorununu çözdüğünü, likidite ve sermaye uyum maliyetlerini iyileştirdiğini, mikro ödemelere olanak sağladığını ve likidite risklerini azaltarak ödeme süreçlerini hızlandırdığı” kabul ediliyor.
Rapor, kripto para birimlerini “merkezi olmayan eşler arası ödeme ağları” olarak tanımlıyor. İşlemleri denetlemek için merkezi bir otorite ihtiyacını ortadan kaldıran bir dizi elektronik defter üzerindeki işlemleri kolaylaştırmak ve kaydetmek için kriptografiye güvenildiğini tekrarlıyor. Bu kabullere bağlı olarak “kripto para birimlerini çevreleyen mekanizmaların, özellikle Blockchain ve ICO’ların küresel fintek ekosisteminde devrim yaratmakta olduğu” kabul ediliyor.
Her ne kadar rapor kripto para birimleri hakkında olumsuz bir şey söylemese ve önemini kabul etse de, raporun dijital para birimleri hakkında bir politika önerisi bulunmuyor.
Görünen o ki kavramsal tartışmalar yerini teknolojik yeniliklerin beraberinde getirdiği uygulmalara yönelik stratejilere hızla teslim edecek.
İlgili rapora buradan ulaşabilirsiniz.