George Bernard Shaw şöyle demişti “Hepimiz yeniden doğmalıyız, sonra bir daha ve bir daha…” Değişimin anahtarı; sürekli olarak değişim tarafından yeniden oluşturulmak ve bu değişimi memnuniyetle kabul karşılamak.
Internetin kendi rüyasını gördüğü gündelik hayatımızda bir taraftan başka bir dünya kuruluyor hızla. Interneti daha değerli kılacak, insanlar arasında tamamen kaybolan güven mekanizmasını tekrar canlandıracak ve insandan insana doğru ilerleyecek yeni bir paradigmanın henüz başındayız. Endüstri devrimi sürecinde oluşturulan aracılara ihtiyaç var mı diye düşünürken, bize sınırlar olmadan düşünmemiz gerektiğini blockchain tekrar hatırlatıyor.
Haziran ayında kurulan Blockchain Türkiye Platformu tarafından organize edilen “Blockchain ile Yeni İnternet” oturumunda blockchain üzerine yapılan projeleri dinleme ve blockchain ile ne yapılabilir, ne yapılamaz konularını dinledik. Oturum Celal Cündoğlu (BKM), Emre Tekişalp (Coinbase) ve Ahmet Usta (Mercek Tech) katılımıyla gerçekleşti.
Celal Cündoğlu’nun sunumunda yer alan ve Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) tarafından hayata geçirilen BBN (Bay bay Nakit) çalışmasından kısaca bahsetmek istiyorum. BBN blockchain temelli ve BKM içinde gerçekleşen örnek bir çalışma. BKM böyle bir senaryo çalışarak blockchain ile proje nasıl yapılır sorusuna cevap bulmaya çalışılmış. Proje ile özellikle ortaya çıkan yeni değerler; dijital kimlik, akıllı sözleşme, kripto para ve dağınık defter yapısı olduğunu öğrendik. BKM edindiği tecrübeleri bizlerle paylaşan ve ekosistemi destekleyen bir liderlik mekanizmasına sahip. Bu çalışmalar hepimiz için bir referans noktası olması anlamında çok değerli.
Ahmet Usta “devrimsel bir şey” olarak bahsetti blockchainden. Bu bizim için büyük bir şans. İçinde bulunduğumuz dönem devrimsel gelişmelerin yaşandığı, yaşanmaya devam ettiği yıkıcı ve yenilikçi internet çağı. Bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor. Bu değişime ortak olmamız gerekiyor.
Emre Tekişalp’ın bahsettiği Web 3.0 kavramına değinmemiz gerekiyor. Web 3.0 ile yeni hayatımızın blockchain ile başladığını öğrendik. Facebook ve Google gibi teknoloji şirketlerin kontrolünden sonra sistemin tekrar insandan insana kurgulanması blockchain ile mümkün olabilecek. Teknoloji şirketlerinin elinde datalarımızın bulunması onları hem değerli kılıyor hem de reklam dünyasının gücünü onlara kazandırıyor. Blockchain ve web 3.0 ile beraber güç teknoloji şirketlerinden insanlara geri dönüyor. Dijital para, dijital kimlik ve dijital varlıkların yeni dünyanın en önemli değerlerinden olacağını öğrendik.
Konuşmacıların ortak paylaşımlarını toplamak gerekirse; devrimsel ve kritik yeni teknolojinin emekleme zamanlarını yaşıyoruz. 3–5 yıl gibi bir zaman içerisinde blockchain hem yerleşik kuralları değiştirecek hemde yerleşik eski mekanizmaları değiştirecek. Burada yerleşik mekanizmalar ve aracılar nedir diye düşünmek gerekiyor. Örnek vermemiz gerekirse bankalar ve noterlik ilk akla gelenleri ama dediğimiz gibi sınırsız düşünmemiz gerekiyor. Bu demek oluyor ki devletler dahil bütün yerleşik mekanizmalar için yeni bir alternatif olarak blockchain yükseliyor ve zihinlerimizden başlayarak herşeyi değiştirmeye başladı.
Buradan yola çıkarak; Blockchain dünyamızı değiştirecek, internet 20 yıl önce ne yapmaya başladıysa blockchain onun yolundan ilerliyor. Teknoloji hızı ve yeni teknolojilere gösterilen ilgi 20 seneden farklı olduğundan dünya geçmişe göre üssel şekilde hızlı ilerliyor.
Blockchain için bizim yapmamız gereken öncelikle düşünme sistemlerimizi değiştirmek. Yeni bir paradigma kuruluyor ve şu an bizim sahip olduğumuz bütün fikir, alışkanlık ve kurumlar farkılaşıyor. Bu paradigma değişimini öncelikle anlamamız gerekiyor. Endüstri devriminden sonra gelişen yeni sosyal hayat, iş hayatı ve toplumsal değişimler beraberinde güven kavramının farklılaşmasına neden oldu ve güven kavramının sağlanması için aracılar oluşturuldu. Tarım toplumları endüstri toplumuna dönüştü, şehirler kuruldu, okul ve sosyal hayat kurgulandı. Bunların hepsi endüstri devriminin eserleri. Internet bu dünyayı 20 yıl içerisinde farklılaştırdı, tamamen değiştiremedi çünkü daha çok zamana ihtiyacı vardı. Şimdi internet ve blockchain beraber dünyayı tamamen değiştirmek için hazırlar. Internet ile beraber gücü eline alan insan, blockchain ile kaybolan güven mekanizması ile beraber insandan insana doğru bir modele ilerliyor. Arkasında çok güçlü bir algoritma ile.
Blockchain projelerini nerelerde ve nasıl uygulanabileceği konusu üzerine çalışılması, detaylandırılması ve en önemlisi bu teknoloji ile hangi sorunları çözebileceğini bulmamız gerekiyor. Blockchain bir çok sorunu çözdüğü gibi her sorunu çözebilmesi mümkün değil. Bu yüzden üzerine düşünmemiz ve çalışmamız gerekiyor ama hızlı olmalıyız çünkü şu an Ethereum platformu üzerinde geliştirilen uygulama sayısı sürekli olarak üssel artarak ilerliyor. Kısacası beklemek için vaktimiz bulunmuyor.
“Atacağınız ilk adım yapacağınız şeyin olabilirliğini kanıtlamak. Daha sonra ihtimaller ortaya çıkacaktır.” Elon Musk.
Bu makale ilk olarak Tomorrow kurucusu Ferhat Yalçın tarafından Medium hesabında yayınlanmıştır. Kendisine teşekkür ediyoruz.