Her yıl global ölçekte üretimi gerçekleşen gıdaların 3’te 1’i ya ‘kayboluyor’ ya da israf ediliyor…

Kayıplar, üretim ile hasattan işleme ve dağıtıma kadar tedarik zincirinin tüm aşamalarında görülebiliyor. Gıda üretimi ve nakliye süreçleri, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8’ini oluşturarak negatif çevresel etkilere de yol açıyor.

Gıda kayıplarının çoğu ‘estetik’ gerekçelere sahip… Zira ABD’deki marketlerde tamamen yenilebilir ürünlerin önemli bir kısmı sırf ‘görünümün iyileştirilmesi’ için çöpe gidiyor. Gıda israfına yanıt ise şüphesiz tedarik zincirlerinin daha iyi şekilde yönetimi. Bu kapsamda öne çıkan teknoloji, izlenebilirlik ve şeffaflıktan yoksun tarımsal tedarik zincirini önemli ölçüde iyileştirme potansiyeline sahip olan blockchain.

Blockchain teknolojisi, tedarik zinciri boyunca her işlemi kayıt altına alan, merkeziyetsiz ve güvenli bir veri tabanı sunuyor. Bir yolculukta belirtilen her destinasyonda düzenli güncellemeler ile ürünlerin gerçek zamanlı takibini ve izlenebilirliğini hayal edin. İşte bockchain, gıdanın menşeini ve güvenliğini doğrulayabilir…

Süreçleri kolaylaştırıyor…

Blockchain teknolojisi, tedarik zincirindeki süreçleri kolaylaştırabilir ve otomatikleştirebilir, konşimentoların elektronik hale gelmesine veya kabulünü sağlamak için akıllı sözleşmelere izin verebilir. Yetkililer ve şirketler spesifikasyonlar üzerinde tartışırken, daha fazla mal liman rıhtımlarında çürümeden masalardaki yerini alabilir.

Akıllı sözleşmeler ayrıca kağıt israfını da ortadan kaldırıyor.

IBM tarafından yapılan bir araştırmaya göre tüketiciler, ürün takibini daha iyi yapan markalara yüzde 71 gibi oldukça yüksek oranda daha yüksek ödeme yapmaya hazır.

Bu kapsamdaki nihai hedef ise gıdayı çiftlikten tüketiciye kadar takip ederek etkili tedarik zinciri yönetimini mümkün kılmak.

> İlginizi Çekebilir:

ABD’de terapötik tarımda blockchain teknolojisi kullanımı

KaynakSupplyChain Digital