BloombergHT ekranlarında yayınlanan, Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programının konuğu İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran oldu.

Hakan Aran, son beş yıllık dönemde blockchain teknolojisinde var olan, olgunluk, maliyet ve enerji gibi sorunların çözüldüğünü ve artık bu teknoloji temellik daha uzun soluklu projelerin hayata geçmesini beklediklerini söylüyor.

Aran, blockchain’in uzun dönem sadece kripto paralarla anılan bir teknoloji olduğunu ve diğer örneklerinin çok fazla olmadığını hatırlattı. “İki üç yıl öncesinde de blockchain teknolojisinde kayda değer örnekleri 2020 itibarıyla görmeye başlayacağımızı zaten öngörüyorduk” diyen Aran, o dönemde blockchain’in yeterince olgun olmadığını, içinde çok fazla maliyet, enerji unsuru barındırdığını ve gizlilik konusunda da sorunları olduğunu hatırlattı.

Son beş yıllık dönemde bu sorunların çözüldüğünün altını çizen Aran, “Bundan sonraki dönemde ben benzer sorunların yaşanmayacağını, artık pilot aşamasında kalmayan, başarıyla hayata geçen örneklerinin görüleceğini öngörüyorum. Teknik sorunlar çözüldü ama hala hayata geçmezse bunun önündeki tek konu yasal düzenlemeler olabilir. Bu konuda da aslında çok güncel bir yasa teklifi var. Bu yasal düzenlemeler blockchain’in girdiği, talip olduğu alanlarda da uygulanırsa, önündeki teknik engeller kalkan blockchain 3-5 aylık pilot projelerden daha başarılı uygulamaların hayatımıza gireceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

KaynakBloombergHT