Allerin CEO’su Naveen Joshi’ye göre blokzinciri teknolojisi deepfake tespiti için kullanılarak videoların gerçekliğinin doğrulanması ve yanlış bilgilerin yayılması önlenebilir.

Deepfake’i ses, görüntü ve video aldatmacaları için kullanılan bir çeşit yapay zeka olarak tanımlayabiliriz. Genelde eğlence amaçlı kullanılsa da insanları manipüle amaçlı da kullanılabiliyor. Özellikle politikacılara yönelik yapılan deepfake videoları bu oldukça fazla. Elbette bu videolar dikkatli gözlerle izlendiğinde yanlış bir şeyler olduğu farkediliyor ancak bu haliyle bile kitleleri yanlışa sürükleyen bu içerikler ileride gerçeğinden ayrılamayacak bir seviyeye ulaşabilir.

Dolayısıyla deepfake videoları bir doğrulanma sürecine tabi tutulmazsa kitlesel propaganda ve yanlış bilgi yaymak için kullanılabilir. Bu da ciddi sonuçlar doğuracaktır. Blokzinciri teknolojisi ise bu dezenformasyonun önüne geçmek için kullanılabilir.

Blokzinciriyle birlikte resimler ve videolar kaynağında birden fazla katılımcı tarafından kriptografik olarak imzalanabilir. Kayıt sırasında dahi videoya kriptografik bir hash atanabilir.  Blokzinciri teknolojisinin değiştirilemezliği sayesinde kaydedilen veriler girildikten sonra bir daha üzerinde oynama yapılamaz. Her video yüklendiğinde, indirildiğinde ve düzenlendiğinde orijinal taraflarda onaylandıktan sonra bir akıllı sözleşmeye yazılabilir. Bu da video için bir denetim izi oluşturur, bütünlüğü sağlar ve izlenebilirliği artırır. Allerin CEO’su daha açıklayıcı olması işin aşağıdaki görseli paylaştı.

Naveen Joshi, blokzinciri teknolojisinin deepfake ile mücadeleyi iyileştireceğini düşünse de bunun tam anlamıyla bir çözüm olamayacağının da altını çiziyor. Joshi’ye göre blokzincirleri de gelişmiş siber saldırılara karşı savunmasız olabilir, dolayısıyla blokzinciri teknolojisini gerçeğin nihai garantisi olarak kabul etmemeliyiz. Burada ihtiyaç duyulan şey blokzinciri teknolojisinin yeteneklerini geliştirmek için yapay zeka gibi diğer teknolojilerle birleştirmek. Blokzinciri ve yapay zeka gibi teknolojiler birlikte çalıştığında deepfake videolarının doğrulanmasında çok daha etkili olabilirler.

Blokzinciri, deepfake ile yapılan hırsızlıkları engelleyebilir

KaynakBBNtimes