5 milyon dolarlık yeni bir hibe programı, blockchain teknolojisi ve akıllı sözleşmeler alanında yapay zeka uygulamalarını geliştirmeyi amaçlıyor. Kâr amacı gütmeyen Dfinity Vakfı tarafından başlatılan program, merkezi olmayan yapay zekânın ya da kısaca “DeAI “nin geliştirilmesini finanse edecek.

Hibeler 5.000$, 25.000$, 50.000$ ve 100.000$’lık artışlarla Internet Computer Protocol (ICP) token’ları olarak verilecek ve 100.000$’lık seviye daha büyük ekipler veya daha küçük bir hibe kapsamında çalışmalarını tamamlamış olan geliştiriciler için ayrılmış durumda.

Dfinity Vakfı kurucusu Dominic Williams, Decrypt’e verdiği bir röportajda “Internet Computer’ın yapay zeka hesaplama birimlerinden yararlanabilecek ciddi insanlar arıyoruz.” ifadelerini kullandı. Williams bu uygulama konusunda ekstra istekli olduklarını da sözlerine ekledi.

Internet Computer blokzinciri, Amazon Web Services gibi merkezi bulut sağlayıcılarına ihtiyaç duymadan, yapay zeka modellerinin tamamen merkezsizleştirilmesine ve tamamen blokzinciri üzerinde çalışmasına olanak tanıyan özerk bir bulut olarak hizmet verecek.

Williams, merkezi olmayan e-posta için Dmail ve yapay zeka tarafından üretilen müzik oluşturmak için bir platform olan Itoka da dahil olmak üzere Internet Computer blokzincirinde halihazırda yapay zeka kullanan projelere dikkat çekti.

Mayıs ayında Dfinity Vakfı BUIDL Bitcoin hackathon’unu düzenlemişti. 200’den fazla geliştirici, Internet Computer blokzincirinde Bitcoin işlemlerini desteklemek için merkezi olmayan uygulamalar üzerinde iş birliği yaptı.

Yapay zekayı Web3 projelerine dahil etmek moda haline gelmiş olsa da Williams, amacın “blokzinciri tiyatrosunu” geride bırakmak ve yapay zekayı blokzinciri teknolojisiyle anlamlı bir şekilde birleştirmeye odaklanmak olduğunu söylüyor. Williams sözlerine, “Birçok insanın blokzincirlerinin yapay zekayı desteklediğinden bahsettiğini duyuyorsunuz. Aslında kastettikleri şey, cüzdanın ChatGPT ya da buna benzer bir entegrasyona sahip olduğu. Bunun yapay zeka ve blokzinciri ile hiçbir ilgisi yok.” ifadelerini de ekledi.

KPMG ve Microsoft’tan bulut ve yapay zekâ iş birliği

KaynakDecrypt